Hitlers ‘telefoon des doods’ wordt geveild

Hitler had zijn rode telefoon altijd in de buurt. Na de oorlog kwam het toestel in handen van een Britse officier, die het decennia in bezit hield. Nu wordt de misschien wel dodelijkste telefoon ter wereld geveild.

Met de bloedrode telefoon van Adolf Hitler werden enkele van de dodelijkste bevelen van de Tweede Wereldoorlog gegeven. Nu wordt hij geveild.

Een paar dagen nadat Adolf Hitler en Eva Braun zelfmoord hadden gepleegd, stuurde veldmaarschalk Montgomery de Britse verbindingsofficier Ralph Rayner naar de Führerbunker in Berlijn.

Na de Duitse capitulatie moest hij contact leggen met de Russische troepen.

In de Führerbunker stonden veel persoonlijke eigendommen van Hitler, zoals een rode telefoon, waarmee Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere bloedige bevelen zou hebben gegeven.

Hitlers bloedrode telefoon.

© Alexander Historical Auctions

De Russen deden Rayner de telefoon cadeau, en de Brit hield zijn souvenir decennialang geheim voor het publiek uit angst te worden beschuldigd van diefstal.

Hitlers naam was in de telefoon gegraveerd.

© Alexander Historical Auctions

Telefoon ging over op zoon

Na Rayners dood in 1977 erfde zijn zoon Ranulf de telefoon.

Deze is nu 82 en heeft besloten de telefoon te verkopen via het veilinghuis Alexander Historical Auctions in Maryland in de VS.

Ranulf Rayner zegt over het erfstuk:

‘Het was Hitlers persoonlijke doodsinstrument, en als je erover nadenkt waarvoor hij werd gebruikt, is het een luguber toestel.’

Een uniek voorwerp

Veilingmeester Bill Panagopulos viel bijna van zijn stoel toen Ranulf Rayner hem belde.

‘Ik ben nog nooit een voorwerp tegengekomen met een dergelijke relatie tot Hitler. Je zou het een van de dodelijkste wapens in de geschiedenis kunnen noemen.’

De veiling vindt plaats op 19 februari 2017. Naar schatting zal de telefoon tussen de 200.000 en 300.000 dollar opbrengen.

Hitler nam de telefoon overal mee naartoe in deze reiskoffer.

© Alexander Historical Auctions