‘Hitler pleegde zelfmoord met cyanide’

Als Adolf Hitler op 30 april 1945 zijn studeerkamer in de Führerbunker onder Berlijn binnenstrompelt, bijt hij in een cyanidecapsule en drukt hij een pistool tegen zijn slaap. Maar kon de nazileider zichzelf wel doodschieten nadat hij gif had ingenomen?

Na de val van Berlijn deed deze foto van een dode Hitler de ronde, maar het is zeer twijfelachtig of het de Führer wel is.

© Keystone Press/Imageselect

De wanhoop is af te lezen van de gezichten van de aanwezigen in Adolf Hitlers bunker in Berlijn. Het Rode Leger valt de Rijksdag aan en het is een kwestie van uren voor de Russen de Führerbunker bereiken, waar Hitler zich de afgelopen weken heeft verschanst.

Achter metersdikke muren van beton schommelt Hitlers humeur tussen optimisme, moedeloosheid en enorme woede-uitbarstingen, maar op 30 april 1945 moet ook hij inzien dat hij de oorlog heeft verloren.

Samen met zijn vrouw Eva Braun neemt hij afscheid van zijn personeel en trouwe aanhangers. Volgens de bediende Heinz Linge ziet Hitler er ‘depressiever dan ooit’ uit.

De nazi’s kregen een ampul met cyanidegif in een kleine metalen huls.

© Imperial War Museums & Shutterstock

Het echtpaar loopt zwijgend naar Hitlers werkkamer en doet de deur op slot. Daarna blijft het stil. Na 10 minuten maakt Linge voorzichtig de deur open, samen met Hitlers secretaris, Martin Bormann. Ze vinden het echtpaar op de bank. Braun heeft cyanide ingenomen, Hitler heeft zichzelf in de slaap geschoten nadat hij in de ampul had gebeten.

Deze versie van het verhaal is ontelbare keren naverteld, maar volgens onderzoek is er reden tot twijfel.

Getuigen zijn het oneens

VOORS

  • Het Rode Leger publiceerde het eerste rapport over Hitlers dood. Het rapport was onder meer gebaseerd op de getuigenis van Harry Mengershausen, die de Führer had begraven, en concludeerde dat hij aan cyanide was gestorven.

  • Hitler overwoog cyanide te gebruiken. Omdat hij twijfelde aan de effectiviteit van het gif, liet hij het eerst uittesten op zijn hond Blondi. De hond stierf binnen een paar seconden.

  • Verschillende getuigen beschreven de kenmerkende geur van bittere amandelen in de kamer waar Hitler stierf. Fritz Tornow kwam een uur na de zelfmoord aan bij de Führerbunker en concludeerde vanwege de geur dat Hitler de cyanideampul had ingenomen.

TEGENS

  • Veel getuigen die beweerden dat Hitler cyanide innam waren niet in de bunker tijdens de zelfmoord, zoals Mengershausen.

  • Cyanide werkt zo snel dat het moeilijk zou zijn om het gif in te nemen én zichzelf neer te schieten. En zelfs als dat lukte, zouden de krampen die het gif veroorzaakt hebben geleid tot bloedspetters op de schouders en de bank – en daar zijn geen beschrijvingen van.

  • Volgens Heinz Linge, die de lichamen vond, kwam de bittere amandelgeur van Eva Braun. Hitler rook alleen naar kruit. Dat zegt ook Hitlers adjudant Otto Günsche, die hielp om de lijken uit de bunker naar boven te dragen en ze verbrandde in de tuin van de Rijkskanselarij.

‘Ik wil niet in handen van mijn vijanden vallen’ – Adolf Hitler over de reden voor zijn zelfmoord.

© Popperfoto/Getty Images

Conclusie: Historici zijn het niet eens over de gifampul

We zullen nooit precies weten wat er in de Führerbunker is gebeurd.

In 2018 probeerden Franse onderzoekers het antwoord te vinden door het gebit van Hitler te analyseren. Zij vonden blauwachtige vlekken op zijn tanden, wat kan wijzen op een cyanidevergiftiging.

Deze bevinding is in lijn met het antwoord dat Hitler kreeg toen hij SS-arts Werner Haase om advies vroeg. Volgens Haase was de ‘pistool-en-gifcombinatie’ de beste manier om zelfmoord te plegen.

De historicus Ian Kershaw, een van de grootste Hitler-experts ter wereld, is ervan overtuigd dat de Führer geen cyanide heeft gebruikt. Kershaw gelooft de bronnen die in de buurt van Hitlers lijk waren, en cyanide past niet in hun verhalen.

OORDEEL VAN DE MYTHEKRAKERS: Het is niet duidelijk of Hitler cyanide heeft ingenomen.