Historicus: Hitler geweigerd door politieke partij

In 1919 werd Adolf Hitler het lidmaatschap van een Duitse partij ontzegd, zo stelt een hoogleraar geschiedenis, die deze nieuwe informatie uit een archief in München haalde.

Adolf Hitler werd in 1921 leider van de Duitse nazipartij, maar twee jaar eerder had hij zich bij een andere partij aangemeld, zo stelt een historicus.

© Alamy

In het najaar van 1919 ging de 30-jarige Adolf Hitler langs bij de oprichter van de rechtse, antisemitische Deutschsozialistische Partei, Hans Georg Grassinger.

Hitler had drie vragen voorbereid toen hij naar het kantoor van de uitgeverij van de partij kwam, waar de ontmoeting plaatsvond. Hij wilde lid worden van de partij, teksten schrijven – en geld lenen van Grassinger.

Hitler kreeg nul op het rekest

Op alle drie de vragen luidde het antwoord nee, zo zegt de Duitser Thomas Weber, hoogleraar geschiedenis aan de University of Aberdeen, in een interview met de Britse krant The Guardian.

De informatie over het afgewezen partijlidmaatschap van Hitler komt uit de nalatenschap van Hans Georg Grassinger, die Weber tijdens de research voor zijn boek Becoming Hitler: The Making of a Nazi, dat volgende maand verschijnt, ontdekte in het archief van het Institut für Zeitgeschichte in het Beierse München.

Deze feiten waren tot nu toe onbekend, volgens Weber omdat ze over het hoofd zijn gezien in het omvangrijke archief.

Partij werd opgeheven

Niet lang na de afwijzing zocht Hitler zijn heil bij de Deutsche Arbeiterpartei, de voorloper van de nazipartij NSDAP. Van die partij werd hij in 1921 voorzitter.

Een jaar later hief de Deutschsozialistische Partei zichzelf op, waarna een aantal prominente leden zich aansloten bij de nazipartij en veel invloed kregen onder Adolf Hitler.