Had Hitler maar één testikel?

Zijn er betrouwbare bronnen voor het gerucht dat Hitler maar één bal had?

Geruchten over de testikels van Hitler

Over Adolf Hitler, de rijkskanselier van nazi-Duitsland, doen heel wat roddels de ronde - zoals dat hij maar één bal had.

Het verhaal stoelt op een Russisch autopsierapport waarin de artsen constateren dat "de linkertestikel niet is aangetroffen in scrotum of zaadleider". De meeste historici doen het rapport echter als propaganda af, omdat het geen melding maakt van een schotwond aan het hoofd.

En dat klopt niet met getuigenverslagen volgens welke Hitler zelfmoord pleegde door een cyaankalicapsule in te nemen en zich daarna door het hoofd te schieten. Zelfs Hitlers vriend en lijfarts Theodor Gilbert Morell heeft geen melding gemaakt van een ontbrekende testikel, en medische dossiers uit Hitlers tijd evenmin.

Psychologen hebben belangstelling

Psychologen hebben er veel aandacht aan besteed omdat dit vermeende gebrek volgens hen een groot aantal persoonlijkheidstrekken van Hitler zou verklaren - zoals zijn grootheidswaan. Ook veel "ooggetuigenverslagen" hebben het gerucht lang in leven gehouden.

Raakte hij zijn testikel kwijt in de Eerste Wereldoorlog?

In 2007 schreef de Duitse tabloid Bild bijvoorbeeld nog dat Hitler zijn ene testikel in de Eerste Wereldoorlog bij de Slag aan de Somme verloor. Volgens de krant vertelde de voormalige verpleger Johan Jambor in de jaren 1960 aan een Poolse priester dat hij in 1916 Hitlers leven redde.

"Hij bloedde hevig aan zijn onderbuik en benen. Hitler was gewond aan zijn buik en hij was een testikel kwijt", zei Johan Jambor volgens de priester, die de conversatie naderhand opschreef.

"Kan ik nog wel kinderen krijgen?", zou Hitler hebben gevraagd aan Jambor.

Serieuze historici wijzen het verslag van de hand, omdat het pas lange tijd na de Eerste Wereldoorlog opgeschreven werd, en omdat niemand anders dan de priester kritisch op Johan Jambors beweringen heeft kunnen ingaan.