Shutterstock

10 dingen die je nog niet wist over Hitler

De meesten van ons weten wel dat Hitler vegetariër en een zoetekauw was, maar wist je ook dat hij vaak last had van zijn darmen? We hebben 10 feiten over Hitler verzameld die je vast nog niet kent.

Er zijn maar weinig mensen die Adolf Hitler niet kennen. Als Führer van het Derde Rijk is hij een historisch persoon waar je niet omheen kunt. Om die reden weten de meeste mensen ook al veel over Hitlers rare gewoonten.

Er zijn echter ook feiten over de leider van het naziregime die nog niet algemeen bekend zijn. We hebben 10 feiten over Adolf Hitler verzameld die je (misschien) nog nooit eerder hebt gehoord.

1. Hitler had opstandige darmen

Adolf Hitler had vaak last en had daarom onder andere moeite om de lucht binnen te houden. Al kreeg hij er medicijnen voor, hij had een ontzettend slechte adem door zijn maag- en darmproblemen.

Zou deze ziekte de Führer soms een extra slecht humeur hebben bezorgd?

2. Hitler was antiroker

Sigaretten – iets ergers kon Hitler zich bijna niet voorstellen.

Hij probeerde zelfs een rookverbod in heel Duitsland door te voeren, en zijn vrienden deed hij een gouden horloge cadeau als ze stopten met roken.

3. Hitler nam cocaïne

Cocaïne neergelegd

Adolf Hitler gebruikte in zijn tijd als leider van het Derde Rijk veel drugs, waaronder cocaïne, wat hem op de been hield.

© Shutterstock

Twee keer per dag diende Hitler zichzelf cocaïne toe via een inhalator.

Zijn arts, Theodor Morell, gaf hem cocaïne als medicijn tegen zijn bijholteontsteking en keelproblemen.

Cocaïne was echter niet de enige drug die Morell en andere artsen aan Hitler voorschreven. Sterker nog, zijn lichaam zat het grootste deel van Tweede Wereldoorlog vol met allerlei drugs en medicijnen.

4. Adolf Hitler werd uitgeroepen tot man van het jaar

In 1938 riep Time Magazine Hitler uit tot man van het jaar. Hij werd gekozen vanwege de imposante wijze waarop hij het naziregime gestalte gaf en het volk eronder hield.

In tegenstelling tot wat velen geloven, werd Adolf Hitler niet gekozen omdat Time Magazine hem inspirerend vond.

Het tijdschrift heeft later verklaard dat de prijs wordt uitgereikt aan personen die bepalend zijn geweest voor de wereldgeschiedenis − in goede of kwade zin.

5. Hitler was fan van Disney

Walt Disney toont de zeven dwergen van Sneeuwwitje

Adolf Hitler was dol op Disneyfilms, vooral Sneeuwwitje en de zeven dwergen.

© LimoWreck/Walt Disney Productions

Hitler was dol op Disney. Sneeuwwitje was zelfs een van zijn lievelingsfilms.

6. Concentratiekampen

De Führer bezocht nooit een concentratiekamp. We kennen allemaal de gruwelijke verhalen over de concentratiekampen van de nazi’s uit het Derde Rijk.

Het idee van de kampen werd uitgewerkt door nazikopstukken als onderdeel van de Endlösung − de uiteindelijke oplossing voor het jodenvraagstuk.

Onvoorstelbaar genoeg heeft Hitler nooit zelf een concentratiekamp bezocht of er in het openbaar over gesproken. Of dat vanwege onwetendheid of een andere reden was, is onbekend.

7. Hitler liet zijn toespraken fotograferen

Hitler maakte wilde gebaren tijdens zijn toespraken

Adolf Hitler was uiterst charismatisch en gebruikte vaak zijn hele lichaam tijdens zijn toespraken − tot genoegen van het publiek.

© Heinrich Hoffmann / Das Bundesarchiv

Hitler werd danig in beslag genomen door de indruk die hij maakte. Daarom liet hij een fotograaf foto’s van hem nemen terwijl hij zijn toespraken oefende.

Zo kon Hitler zien hoe hij overkwam op het moment zelf.

8. Hitler schoor zijn snorretje

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Hitler als soldaat de opdracht om zijn snor zó bij te knippen dat hij goed in het gasmasker paste.

Het kon levensgevaarlijk zijn als het gasmasker niet precies paste.

9. Familie veranderde haar achternaam

Als Hitlers vader in 1877 niet zijn achternaam had veranderd, had Hitler ‘Adolf Schicklgruber’ geheten.

Om een of andere reden klinkt dat minder onheilspellend, ook al was de man erachter misschien precies dezelfde geweest.

10. Nobele jood

Wegens geldgebrek in Hitlers jeugd kon het gezin niet naar een arts. Een joodse man hielp het gezin en verstrekte medicijnen zonder er geld voor te vragen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgde Hitler ervoor dat de arts niet in het concentratiekamp belandde, gaf hem bescherming en verleende hem de bijnaam ‘de nobele jood’.

Er was toch wat empathie te vinden bij Adolf Hitler.