Over Adolf Hitler is al veel geschreven, maar wist je dat hij een joodse arts tijdens de Tweede Wereldoorlog ontzag omdat hij het gezin Hitler ooit had geholpen met gratis medicijnen?

10 dingen die je nog niet wist over Hitler

De meesten van ons weten wel dat Hitler vegetariër en een zoetekauw was, maar wist je ook dat hij vaak last had van zijn darmen? We hebben 10 feiten over Hitler verzameld die je vast nog niet kent.

10 januari 2019 door Trine Roslev

 1. Opstandige darmen
 2. Hitler had vaak last van zijn darmen en kon de lucht niet altijd binnenhouden. Al kreeg hij er medicijnen voor, hij had een ontzettend slechte adem door zijn maag- en darmproblemen.

 3. Antiroker
 4. Sigaretten – iets ergers kon Hitler zich bijna niet voorstellen. Hij probeerde zelfs een rookverbod in heel Duitsland door te voeren, en zijn vrienden deed hij een gouden horloge cadeau als ze stopten met roken.

 5. Af en toe een snuifje
 6. Twee keer per dag diende Hitler zichzelf cocaïne toe via een inhalator. Zijn arts, Theodor Morell, schreef hem cocaïne voor als medicijn tegen zijn bijholteontsteking en keelproblemen.

 7. Man van het jaar
 8. In 1938 riep Time Magazine Hitler uit tot man van het jaar. Hij werd gekozen vanwege de imposante wijze waarop hij het naziregime gestalte gaf en het volk eronder hield.

 9. Disney-fan
 10. Hitler was dol op Disney. Sneeuwwitje was zelfs een van zijn lievelingsfilms.

 11. Concentratiekampen
 12. Hitler heeft nooit een concentratiekamp bezocht en er nooit in het openbaar over gesproken.

 13. Foto’s van zijn eigen toespraken
 14. Hitler werd danig in beslag genomen door de indruk die hij maakte. Daarom liet hij een fotograaf foto’s van hem nemen terwijl hij zijn toespraken oefende. Zo kon Hitler zien hoe hij overkwam op het moment zelf.

 15. Het smalle snorretje
 16. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Hitler als soldaat de opdracht om zijn snor zó bij te knippen dat hij goed in het gasmasker paste.

 17. Andere achternaam
 18. Als Hitlers vader in 1877 niet zijn achternaam had veranderd, had Hitler ‘Adolf Schicklgruber’ geheten.

 19. Nobele jood
 20. Wegens geldgebrek in Hitlers jeugd kon het gezin niet naar een arts. Een joodse man hielp het gezin en verstrekte medicijnen zonder er geld voor te vragen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgde Hitler ervoor dat de arts niet in het concentratiekamp belandde, gaf hem bescherming en verleende hem de bijnaam ‘de nobele jood’.

Bekijk ook ...