Creative Commons
Gustav en Arnold Schwarzenegger

Was Arnold Schwarzeneggers vader een nazi?

In 1990 schreef de Hollywoodpers dat Arnold Schwarzeneggers vader een nazi was en voor Hitler had gevochten. De filmster heeft later zijn vaders verleden laten onderzoeken.

‘Ik weet niet veel over mijn vaders verleden. Ik weet niet of hij goed of slecht was, maar ik wil dat jullie het uitzoeken,’ weet de rabbijn Marvin Hier zich te herinneren van het verzoek van de Hollywoodster Arnold Schwarzenegger in 1990.

Kort daarvoor ontstond het gerucht in Hollywood dat Schwarzenegger, een Oostenrijker, de zoon was van een nazi die voor Hitler had gevochten. De acteur vroeg Hier – de oprichter van een organisatie die de Holocaust onderzoekt – daarop om in zijn vaders verleden te duiken.

Hier vond documenten waaruit bleek dat Gustav Schwarzenegger inderdaad lid was van de nazipartij. Maar hij had niets te maken met oorlogsmisdaden.

Gustav en Arnold Schwarzenegger

Arnold Scharzeneggers vader stierf in 1972 – een paar jaar nadat Arnold zijn eerste filmrol kreeg.

© Creative Commons

Vader raakte gewond in Leningrad

In 2003 kreeg de Los Angeles Times toegang tot het Oostenrijkse staatsarchief, en daaruit bleek dat Gustav lid was geweest van de SA: de naziknokploeg. Gustav werd in mei 1939 lid – ongeveer een half jaar na de Kristallnacht, waarin de SA joodse woningen, winkels en synagogen verwoestte in Duitsland en Oostenrijk.

De documenten laten ook zien dat hij bij de militaire politie van het Duitse leger zat en naar Frankrijk, België, Polen de Sovjet-Unie werd uitgezonden. Wat hij daar deed, is niet bekend, maar in 1943 werd Gustav naar huis gestuurd omdat hij gewond was geraakt in Leningrad.

Arnold Schwarzenegger heeft nooit een geheim gemaakt van zijn vaders verleden en hij heeft eerder gezegd dat zijn vader de herinneringen aan de oorlog wegdronk. In maart 2022 vertelde Arnold over zijn vader in een video op social media waarin hij de Russen oproept de invasie van Oekraïne te staken.

VIDEO: Bekijk Arnolds oproep aan de Russen

Video