Imageselect

Had Italië een Mussolini-jugend?

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog sloten miljoenen jongeren in nazi-Duitsland zich aan bij de beruchte Hitlerjugend, terwijl de Italiaanse dictator Benito Mussolini de ‘fascisten van morgen’ trainde en kinderen voorbereidde op het leger.

In 1929 riep de Italiaanse dictator Mussolini de fascistische jongeren-organisatie Balilla in het leven, die op dezelfde manier was opgebouwd als de Hitlerjugend.

De Balilla begon als ideologisch tegenwicht tegen de school, maar werd een paramilitaire organisatie die jongens op het leger voorbereidde.

Meisjes kregen les in het fascisme via de vereniging Piccole Italiane.

Een groep jongens in het officiële Balilla-uniform in 1936.

© Wikipedia

Hitlerjugend nam een hele generatie haar jeugd af

Terwijl Mussolini druk bezig was om ‘fascisten van morgen’ te trainen, sloten miljoenen jongeren in nazi-Duitsland zich aan bij de Hitlerjugend.

Verblind door de beloften van Hitler en de jongerenleider Baldur von Schirach van een glorieuze toekomst droegen ze in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog met trots het uniform en de mouwband.

De martelarenfabriek van de Führer, de Hitlerjugend, nam een hele generatie echter haar jeugd af en stuurde honderdduizenden kinderen en jongeren de dood in om de nazistische droom van Lebensraum te realiseren.

Lees het hele verhaal over de nazistische jongerenbeweging de Hitlerjugend.