De Griekse minister-president Tsipras zet de Duitsers onder druk. Hij vindt dat ze na de vernielingen van de Tweede Wereldoorlog nog steeds in het krijt staan bij de Grieken.

Griekenland wil dat Duitsland dokt voor Hitlers oorlog

De Griekse regering eist dat Duitsland dokt voor de schade die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog in Griekenland hebben aangericht. Vergeet het maar, luidt het antwoord van de Duitsers.

31 augustus 2016 door Emrah Sütcü

Duitsers moeten dokken voor Hitler

De Griekse regering heeft Duitsland gevraagd om vergoeding voor de schade die Hitlers troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Griekenland hebben aangericht. Als de Duitsers weigeren, zullen de Grieken de zaak voorleggen aan de politieke en juridische instanties van de EU.

'We laten het er niet bij zitten,' aldus de Griekse premier Alexis Tsipras.
'Griekenland en het Griekse volk willen noch hun eigen geschiedenis, noch de oorlogsmisdaden en bloedbaden van de nazi's vergeten.'

Grieken kregen geld in 1960

Een werkgroep in het parlement en het Griekse hooggerechtshof hebben berekend dat Duitsland de Grieken nog 278,7 miljard euro is verschuldigd – dus meer dan de 240 miljard euro die Griekenland de EU nog moet betalen.

Ook vorig jaar eisten de Grieken herstelbetalingen van Duitsland. Toen weigerden de Duitsers onder verwijzing naar de 115 miljoen D-mark die de Grieken in 1960 hebben ontvangen, waarbij ze toezegden dat ze geen aanspraak zouden maken op verdere vergoedingen.

Minister weigert portemonnee te trekken

De Duitse minister van Economische Zaken Gabriel Sigmar noemt de Griekse eis 'dom' en benadrukt dat alle kwesties rond herstelbetalingen na de oorlog al zijn afgehandeld.

Maar premier Tsipras blijft erbij dat de compensatie in 1960 alleen voor de slachtoffers van de nazi's was. De Duitsers moeten volgens hem nog dokken voor de infrastructuur die tijdens de oorlog is vernield.

Als Duitsland niet betaalt, kan de overheid zich genoodzaakt zien om beslag te leggen op Duitse bezittingen in Griekenland, aldus Tsipras.

Bekijk ook ...