Gouden pistool van nazikopstuk wordt geveild

Een Amerikaans veilinghuis heeft zojuist een voorwerp aangeboden dat naar verwachting 350 duizend euro gaat opbrengen: een gouden pistool dat speciaal gemaakt is voor nazikopstuk Hermann Göring.

Görings gouden pistool

Görings gouden pistool is binnenkort te koop op een Amerikaanse veiling.

Als je 350 duizend euro onder je matras hebt liggen, kun je eigenaar worden van een gouden pistool dat van Hermann Göring is geweest.

Het pistool – een vergulde Walther PPK – komt op 11 september 2016 onder de hamer van het Amerikaanse Rock Island Auction Company.

Dit veilinghuis verwacht dat het pistool rond de 350 duizend euro gaat opleveren. Voor die prijs krijgt de nieuwe eigenaar er een grote gouden ring en een paar vergulde manchetknopen bij die Hermann Göring heeft gedragen.

Cadeautje van de fabriek

Volgens het veilinghuis heeft de wapenfabriek Walther Waffenfabrik het pistool in 1939 gemaakt als cadeau voor Göring. Als eerbetoon aan het nazisme zijn er in het hele vergulde pistool patronen van eikenloof en eikels gegraveerd – een traditioneel Germaans motief.

Op de ene kant van de ivoren greep zijn de vergulde initialen van Göring te zien, HG, en op de andere kant het embleem van de familie Göring, dat na de Eerste Wereldoorlog zou zijn ontworpen door het nazikopstuk zelf.

Hoe het pistool in de VS is beland, is een raadsel. Volgens het veilinghuis is het wapen mogelijk meegenomen door een Amerikaanse soldaat die het tijdens de Tweede Wereldoorlog te pakken heeft gekregen.

Zelfmoord met gif

Als hoofd van de Duitse luchtmacht was Göring een van de machtigste nazileiders. Hij was zeer ijdel en omringde zich graag met pracht en praal, kunst en overdadige uniformen – een karaktereigenschap waar Adolf Hitler zich vaak wild aan ergerde.

Het nazikopstuk werd na de oorlog ter dood veroordeeld, maar een paar uur voordat het vonnis voltrokken zou worden, pleegde hij zelfmoord.