Gezin Anne Frank wilde naar de VS emigreren

Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de onwil van de VS om Europese joden op te nemen werden het gezin Frank fataal.

Het gezin in 1941. Otto Frank loopt in het midden naast zijn dochter Anne.

Twee keer probeerde de vader van Anne Frank, Otto, vergeefs zijn gezin in veiligheid te brengen voor de jodenvervolgingen van de nazi’s.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Anne Frank Stichting.

Aanvraag duurde lang

‘Ik ben gedwongen over emigratie na te denken, voor zo ver ik kan zien is de VS het enige land waar we heen kunnen,’ schreef een wanhopige Otto Frank op 30 april 1941 aan zijn Amerikaanse vriend Nathan Strauss.

Nederland zuchtte op dat moment een jaar onder de Duitse bezetting, en de jodenvervolging was op gang gekomen.

Al drie jaar eerder had Frank een voorgevoel van wat er komen ging, want volgens nieuwe informatie trof hij reeds in 1938 voorbereidingen voor een emigratie naar de VS.

Maar toen had de VS geen asielbeleid, en omdat de Amerikanen niet zaten te wachten op joden uit Europa, was de procedure om een verblijfsvergunning aan te vragen lang en moeilijk.

Alle pogingen mislukten

Nederlandse joden konden alleen een aanvraag indienen op het Amerikaanse consulaat in Rotterdam. Tijdens het bombardement op die stad gingen alle documenten verloren, en korte tijd later sloot de VS zijn consulaten in Nederland.

Otto Frank was echter vastbesloten om zijn heil aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te zoeken en probeerde nu naar Cuba te komen, waarvandaan hij mogelijk alsnog de VS kon bereiken.

Maar de aanval op Pearl Harbor in december 1941 maakte een eind aan de civiele scheepvaart over de Atlantische Oceaan, waardoor er voor het gezin Frank geen ontsnappen meer aan was.