Mary Evans Picture Library/Ritzau Scanpix
Østrig nazisme anschluss

Gevluchte nazi’s beïnvloedden Oostenrijkse politiek generaties lang

Na de Tweede Wereldoorlog werd een Oostenrijkse deelstaat overspoeld door nazi’s, wat de politieke ontwikkeling ruim 70 jaar beïnvloedde. Zo toont onderzoek aan.

Het blijkt dat migranten met extremistische opvattingen de regio waar zich vestigen generaties lang kunnen beïnvloeden.

Dat blijkt uit een opmerkelijk onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in The Economic Journal van de University of Oxford.

De onderzoekers richtten zich op de Oostenrijkse deelstaat Opper-Oostenrijk, die in 1945 door de geallieerden werd bezet. In de zomer van dat jaar werd onverwacht overeengekomen dat de Russen het deel van Opper-Oostenrijk ten noorden van de Donau zouden overnemen.

Nazi’s vluchtten met duizenden tegelijk

Als gevolg daarvan vluchtten 25.000 inwoners, merendeels overtuigde nazi’s, naar de Amerikaanse zone ten zuiden van de Donau.

In 1947 telde de Amerikaanse zone daardoor anderhalf keer zo veel nazi’s als de Russische en bijna drie keer zo veel hooggeplaatste nazi’s. En dat was bij de verkiezingen in 1949 duidelijk merkbaar.

In de Amerikaanse zone stemden twee keer zo veel burgers op uiterst rechtse partijen als in de Russische.

Nazi’s en verkiezingen in Opper-Oostenrijk 1947-1949

In 1947 werden het aantal nazi’s en het aantal nazikopstukken in de twee bezette zones van de deelstaat Opper-Oostenrijk geregistreerd. Toen er twee jaar later verkiezingen werden gehouden in Oostenrijk, stemden er in de Amerikaanse zone twee keer zo veel burgers op uiterst rechtse partijen als in de Russische. Die tendens is nu, ruim 70 jaar later, nog steeds zichtbaar.

  • Amerikaanse zone van Opper-Oostenrijk

Aantal geregistreerde nazi’s per 1000 inwoners in 1947: 86,5

Aantal geregistreerde nazikopstukken per 1000 inwoners in 1947: 26,4

Stemmen op uiterst rechts in 1949: 23,1 %

  • Russische zone van Opper-Oostenrijk

Aantal geregistreerde nazi’s per 1000 inwoners in 1947: 56,7

Aantal geregistreerde nazikopstukken per 1000 inwoners in 1947: 9,3

Stemmen op uiterst rechts in 1949: 12,5 %

Kleinkinderen en achterkleinkinderen namen ideeën over

Het interessantste is volgens de onderzoekers dat zelfs nu, 70 jaar later, het aantal stemmen op uiterst rechtse partijen nog steeds aanzienlijk groter is in het deel van Opper-Oostenrijk waar de nazi’s naartoe zijn gevlucht.

Ze denken dat dit komt doordat de geïmmigreerde nazi’s erin slaagden invloed te verwerven in lokale partij-afdelingen of nieuwe op te richten.

Daarnaast lijkt het erop dat volgende generaties hun politieke opvattingen overnamen.