Gelauwerde arts stuurde kinderen de dood in

De man die het syndroom van Asperger ontdekte, stuurde geesteszieke kinderen naar het ‘ziekenhuis’ Am Spiegelgrund. Een aantal kinderen werd hier gedood.

Van 1932 tot 1945 leidde Hans Asperger een kinderkliniek in Wenen. Na de oorlog had hij een lange academische loopbaan, en in 1994 werd het syndroom van Asperger naar hem genoemd.

© Universiteit van Wenen

De Oostenrijkse kinderarts Hans Asperger verleende zijn naam aan het syndroom van Asperger. Nu is gebleken dat hij meewerkte aan nazimisdaden en verschillende geesteszieke kinderen de dood in stuurde.

Die informatie komt uit een onderzoeksproject dat gepubliceerd is in het tijdschrift Molecular Autism.

Achter het onderzoek staat de Oostenrijkse geschiedkundige Herwig Czech van de geneeskundefaculteit van Wenen. Czech heeft de afgelopen acht jaar allerlei patiëntendossiers doorgespit, onder meer dat van het driejarige meisje Herta S.

Kinderen waren het leven ‘onwaardig’

In 1941 schreef Asperger dat ze leed aan idiotie en spasmen: ‘Het kind moet een ondraaglijke last voor haar moeder zijn, die vijf gezonde kinderen onder haar hoede heeft. Opname in Spiegelgrund lijkt absoluut noodzakelijk.’

Twee maanden later was Herta S. dood. Bijna 800 kinderen werden gedurende de oorlog gedood in het Weense kinderziekenhuis Am Spiegelgrund. Volgens de nazistische rassenleer waren de kinderen ‘het leven onwaardig’.

De betrokkenheid van Asperger bij nazimisdaden heeft een fel debat over de nazitijd van Oostenrijk op gang gebracht.

Aspergers aanbeveling om de driejarige Herta naar Am Spiegelgrund te sturen.

© Herwig Czech/Wiener Stadt- und Landesarchiv