K. Thoctarides/PlanetBlue.gr & SM Museum
HMS Triumph

Geheime spionageduikboot gevonden na 20-jarige zoektocht

Griekse duikers hebben het wrak van de Britse duikboot HMS Triumph gevonden. De onderzeeër voerde geheime missies uit tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de bemanning was een gruwelijk lot beschoren.

Het wrak van een Britse duikboot, die een belangrijke rol speelde voor de Britse spionage tijdens de Tweede Wereldoorlog, is na een 20-jarige zoektocht gevonden voor de kust van Griekenland.

Dat meldde de ervaren Griekse duiker Kostas Thoctarides onlangs. Zijn team heeft het wrak van de HMS Triumph gelokaliseerd op een geheime plek in de Egeïsche Zee, ‘10 kilometer’ van de kust van Sounio in Zuid-Griekenland.

Het wrak werd gevonden op ongeveer 203 meter diepte, en de gesloten luiken en ingetrokken periscoop verraden dat hij aan het duiken was, toen hij zonk, vertelt Thoctarides.

Een van de duikers, Rena Giatropoulou, heeft tegen het medium Live Science gezegd dat het voorste deel ernstig beschadigd is door een explosie die de duikboot waarschijnlijk heeft laten zinken. Maar het is nog niet zeker of de explosie is veroorzaakt door een dieptebom of zeemijn van de vijand, of dat de explosie intern was – veroorzaakt door de eigen torpedo’s.

Duikboot voerde vroege spionagemissies uit

De HMS Triumph werd in 1938 te water gelaten en voerde tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 20 missies uit, waaronder aanvallen op schepen van de asmogendheden in de Middellandse Zee. Maar het vaartuig staat het meest bekend om zijn rol in geheime operaties.

In 1941 bracht de onderzeeër in het diepste geheim de officier Bill Hudson van de Britse spionage-eenheid SOE (Special Operations Executive) naar Montenegro, dat door Italië bezet was. Hier hielp hij Joegoslavië in de strijd tegen de bezettingsmacht.

Het was een van de eerste missies van de SOE, maar er volgden er nog veel meer. Bijvoorbeeld in Griekenland, waar de HMS Triumph Britse agenten aan land bracht toen het bezet was door de nazi’s. De duikboot werd ook gebruikt voor missies waarbij geallieerde, in Noord-Afrika gevangengenomen soldaten werden gered.

VIDEO: Bekijk de opnames van de duikboot op de bodem van de zee

Video

203 meter onder het oppervlak van gevaarlijk water

Thoctarides en zijn duikersteam hebben ruim 20 jaar gezocht naar het wrak van de HMS Triumph, en hoewel ze vier andere onderzeeërs hebben gevonden, heeft deze een speciale betekenis.

‘De geschiedenis van de Triumph is onlosmakelijk verbonden met het Griekse verzet en de geheime diensten tijdens de Italiaans-Duitse bezetting,’ zegt Giatropoulou.

Het was echter ‘extreem moeilijk’ om de onderzeeër te vinden vanwege de gevaarlijke wateren. Het team moest een op afstand bestuurbare mini-onderzeeër gebruiken om een kans te maken:

‘Op een diepte van 203 meter en met zulke sterke onderwaterstromingen zou het voor duikers onmogelijk zijn om er te werken,’ zegt ze.

Volgens de vlootgegevens voer de Triumph in december 1941 in het geheim naar de Cycladen. Hier zou hij op 9 januari meer dan 30 Britse agenten en krijgsgevangenen redden van het eiland Antiparos. De onderzeeër dook echter nooit op, en de ontsnapte gevangenen werden gearresteerd.

Op 23 januari 1942 gaf de Royal Navy de onderzeeër op als ‘vermist op zee met 64 bemanningsleden aan boord’.

‘Naar mijn mening zitten er 64 helden in de onderzeeër,’ zegt Giatropoulou. ‘De HMS Triumph moet worden behandeld met het respect en de eer die het verdient als oorlogsgraf.’