Wikipedia

Geheim rapport: Hitler had bijna een atoombom

Een geheim gehouden inlichtingenrapport uit de jaren 1940 bevat informatie en getuigenverklaringen die erop duiden dat Hitlers atoomdroom dicht bij de werkelijkheid was.

Hitler had een vurige wens: hij wilde een atoombom ontwikkelen. En het liefst een die zijn V2-raketten boven Groot-Britannië konden afwerpen.

Zoals bekend zou zijn wens nooit in vervulling gaan.

De Duitse krant Bild heeft echter een inlichtingenrapport uit 1947 in handen gekregen, waaruit blijkt dat Hitler mogelijk dichter bij zijn doel was dan we dachten. Veel dichter.

Getuigen zagen paddenstoelwolk

Het rapport is opgesteld door Amerikaanse en Britse inlichtingenofficieren die in de periode 1944-1947 moesten onderzoeken hoe ver de nazi’s waren met de ontwikkeling van kernwapens.

Het document bevat een aantal getuigenverklaringen, zoals van de Duitse raketdeskundige Hans Zissner, die in oktober 1944 tijdens een testvlucht boven Ludwigslust in het noorden van Duitsland een paddenstoelwolk onder zich zag.

‘Er traden hevige elektrische verstoringen op, ik zag vreemde kleuren, en de radiocommunicatie werkte niet meer,’ vertelt hij in het rapport.

Een andere piloot die een uur later dezelfde route vloog, nam dezelfde verschijnselen waar – die alle karakteristiek zijn voor een kernexplosie.

Mogelijk kernproef

Het rapport, dat ook interviews bevat met vier Duitse wetenschappers, lag sinds de Tweede Wereldoorlog als geheim document opgeborgen in The National Archives in Washington.

Daardoor is de informatie pas nu bekend.

En hoewel het rapport vaststelt dat het atoomproject van de nazi’s niet is geslaagd, geeft het ook aan dat ze er ver genoeg mee waren om een kernproef te kunnen doen.