Creative Commons

Geheim archief over Holocaust is open voor iedereen

Voor het eerst zijn de enorme archieven van de VN over de Tweede Wereldoorlog toegankelijk voor publiek. Uit de documenten blijkt onder meer dat de geallieerden wisten van de massamoord op joden door de nazi's – lang voordat ze de eerste concentratiekampen vonden.

70 jaar lang waren duizenden documenten verborgen voor de nieuwsgierige blikken van particulieren.

De pagina's met de getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog komen van een voormalig VN-comité voor oorlogsmisdaden.

Het archief geeft inzicht in de manier waarop de geallieerden nazi-Duitsland tijdens de oorlog juridisch trachtten te vervolgen.

Concentratiekampen waren bekend

De archieven wijzen namelijk uit dat de geallieerden al tijdens de oorlog Hitler en zijn handlangers aanklaagden, en niet pas tijdens bijvoorbeeld de Neurenbergprocessen.

Uit de archieven blijkt ook dat de geallieerden al in december 1942 wisten dat de nazi's minstens 2 miljoen joden hadden omgebracht.

En op dat moment kwamen de VS en Groot-Brittannië al met een publiekelijke verklaring van de massamoord, al zou het nog 2,5 jaar duren voordat de Sovjettroepen de eerste concentratiekampen in Polen vonden.

Aanklachten tegen Hitler tijdens de oorlog

Een andere interessante onthulling van het archief is dat de geallieerden Hitler verantwoordelijk hielden voor een massamoord in Tsjecho-Slowakije.

Hier gaven Hitler en Himmler in juni 1942 de opdracht om 173 mannen van het dorp Lidice te executeren.

Ben Barkow, hoofd van The Wiener Library, zegt tegen HISTORY dat de poging van de geallieerden om Hitler te vervolgen gezien moet worden als niet meer dan een principekwestie.

'Desalniettemin was het een belangrijk signaal,' aldus Barkow.

Archief is online

De documenten zijn openbaar gemaakt door The Wiener Library in Londen, die onderzoek verricht naar de Holocaust en volkerenmoord.

Het hele archief is online beschikbaar op de website van The Wiener Library.