Galerie: afschuwelijke omstandigheden in de concentratiekampen

Miljoenen joden stierven in de concentratiekampen van de nazi's. Ze werden blootgesteld aan medische experimenten en de levens- en arbeidsomstandigheden waren er gruwelijk.

© Wikipedia

In 1942 werd een groep joden vanuit het getto in Warschau met de trein naar Auschwitz overgebracht. Op diezelfde manier arriveerden duizenden gevangenen in dit concentratiekamp.

In 1943 werd de ingang voor Birkenau (Auschwitz II) gebouwd. Duizenden joden werden door de poort afgevoerd, die daarom later de bijnaam de Dodenpoort kreeg.

© German Federal Archive

Na aankomst in de concentratiekampen werden alle persoonlijke bezittingen van de gevangenen afgenomen. Op de foto is een grote berg brillen uit Auschwitz te zien.

In 1942 werd Auschwitz uitgebreid met het kamp Birkenau, dat uiteindelijk de meest efficiënte uitroeiingsmachine van de nazi's werd. De latrines in Birkenau laten zien hoe slecht de omstandigheden in het kamp waren.

© Ullstein Bild

Duizenden stierven in de concentratiekampen aan ziekten en ondervoeding. Maar nog meer mensen werden vergast.

De ovens in Auschwitz dienden als crematoria voor de duizenden dode gevangenen en als ventilatiesysteem voor de gaskamers.

© Kurt Heissmeyer

Het was heel normaal dat gevangenen voor medische proeven en experimenten werden gebruikt. Op de foto zie je onder andere een kind dat opzettelijk met tuberculose is besmet en waarvan daarna de lymfeklieren zijn verwijderd. Dit kind, uit het concentratiekamp Neuenbamme, werd na het experiment geëxecuteerd.

Gevangenen uit het kamp Auschwitz vieren de vrijheid nadat Russische soldaten in januari 1945 het kamp hebben bevrijd. De vrijheid liet lang op zich wachten.

© Shutterstock

De Duitse uitdrukking 'ARBEIT MACHT FREI' (werk maakt je vrij) staat nog steeds boven de ingang van Auschwitz.

'Denkmal für die ermordeten Juden Europas' (Gedenkteken voor de Europese joden die zijn vermoord). Dit wereldberoemde monument werd in 2005 in Berlijn neergezet voor de mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Holocaust zijn vermoord.