Eva Brauns slipje verkocht op veiling

Onder grote belangstelling heeft een Brits veilinghuis Eva Brauns ondergoed te koop gezet. Koper en verkoper wensten anoniem te blijven.

Het roze zijden slipje draagt Eva Brauns monogram.

© Humbert & Ellis Auctioneers

Een anonieme verzamelaar heeft een roze slipje gekocht dat toebehoorde aan de vriendin van Adolf Hitler, Eva Braun.

Het sierlijk geborduurde ondergoed met Eva Brauns monogram, EB, werd verkocht voor ruim 4000 euro. Dezelfde koper wist op de veiling ook een nachthemd van Braun te bemachtigen voor bijna 3000 euro.

Eva Brauns monogram, EB, is op het slipje geborduurd. Alleen daaraan is te zien dat het ondergoed aan Hitlers beroemde vriendin toebehoorde.

© Humbert & Ellis Auctioneers

Spullen uit de oorlog blijven populair

Jonathan Humbert, eigenaar van veilinghuis Humbert & Ellis, noemt het ondergoed volgens diverse media ‘waarschijnlijk het meest ongebruikelijke voorwerp’ dat hij ooit heeft verkocht.

‘Er is nog altijd een onstilbare dorst naar spullen die van hooggeplaatste personen in de Tweede Wereldoorlog zijn geweest,’ licht hij de verkoop toe.

Ook Eva Brauns nachthemd is geveild. De hamer viel voor het laatst bij bijna 3000 euro.

© Humbert & Ellis Auctioneers

Mogelijk gestolen uit Hitlers vakantiewoning

Volgens het veilinghuis komen de geveilde kledingstukken uit een grote Europese verzameling, maar bij de verkoop zat geen akte van de herkomst van het slipje en het nachthemd. Aan labels op beide kledingstukken is te zien dat ze in 1944 in Beieren zijn gemaakt.

Mogelijk zijn de intieme kledingstukken gestolen uit Hitlers zomerresidentie Berghof in Beieren. Berghof werd in mei 1945 bezet door geallieerde soldaten, en veel voorwerpen uit de residentie werden door de troepen ‘bevrijd’ en later verkocht.

Hitler en Eva Braun brachten lange perioden op Berghof door. Ze hadden elkaar al in 1929 ontmoet, toen Eva Braun nog maar 17 jaar was. Hitler trouwde met haar op 28 april 1945.