Enorme bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Griekenland

Meer dan 70.000 mensen moesten hun huis verlaten in het Griekse Thessaloniki toen een bom uit de Tweede Wereldoorlog opdook onder een tankstation.

De bom werd onder strenge veiligheidsmaatregelen weggehaald uit Thessaloniki.

© Scanpix

De grootste evacuatie in vredestijd vond afgelopen weekend plaats in de stad Thessaloniki in het noorden van Griekenland.

Meer dan 70.000 mensen moesten hun huis verlaten toen een onontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog opdook onder een tankstation.

Inwoner zag bom vallen

De bom, die bijna 250 kilo springstof bevat, werd 5 meter onder de grond gevonden toen een opslagtank uitgebreid werd.

Volgens het plaatselijke leger is de bom zo gehavend dat het niet meteen duidelijk is waar hij vandaan komt en welk leger hem afgeworpen heeft.

Maar een 86-jarige man die al zijn hele leven in Thessaloniki woont vertelde aan Associated Press dat hij op 17 september 1944 de bom zag vallen:

‘Er vielen bommen uit Amerikaanse en Engelse vliegtuigen. Het was rond lunchtijd. We zagen de vliegtuigen aankomen,’ aldus Giorgos Gerasimou, die 800 meter van de plek waar de bom werd gevonden woont.

De bom uit de Tweede Wereldoorlog bevat 250 kilo springstof.

© Scanpix

Bommen duiken nog steeds op

Deskundigen hebben de bom gedeactiveerd en verwijderd uit Thessaloniki, dat net als de rest van Griekenland in 1941 door de Duitsers werd bezet. In oktober 1944 werden de nazi’s verjaagd.

Hoewel de Tweede Wereldoorlog allang voorbij is, duiken er over de hele wereld nog steeds onontplofte bommen op.

Zo werden afgelopen december meer dan 50.000 mensen geëvacueerd toen er een bom in het Duitse Augsburg werd gevonden.