Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Elitetroepen in hongerstaking voor hun pensioen

Duizenden Gurkha’s vochten in de 20e eeuw voor Groot-Brittannië, maar hun pensioen is slechts een fractie van dat van hun Britse collega’s.

Shutterstock

Sinds 1815 vechten Nepalezen aan Britse zijde onder de aanduiding Gurkha. De soldaten uit de Himalaya staan bekend om hun grote moed, in het bijzonder in de gevechten in het 19e-eeuwse India en in de twee wereldoorlogen.

Nu gaan diverse Gurkha-veteranen in hongerstaking als boodschap aan de Britse regering. Hun pensioen werd oorspronkelijk afgestemd op de kosten van het levensonderhoud in Nepal, maar veel Gurkha’s zijn later naar Engeland geëmigreerd.

‘Toen we in het leger dienden, kregen we veel minder soldij dan onze Britse collega’s. En daarna was ons pensioen ook laag. Mijn pensioen was slechts 47 pond per maand (55 euro, red.), terwijl een Britse veteraan meer dan 800 pond kreeg,’ aldus de voormalige Gurkha Gyanraj Rai.

De Britse regering heeft de beloningen later gereguleerd, maar het verschil is nog steeds enorm. Een Gurkha die vóór 1997 is afgezwaaid, krijgt nu 350 pond per maand, een Britse soldaat 1200 à 1300 pond.

Gurkha’s met hun Britse officieren, 1915.

200.000 Gurkha’s vochten mee in de Eerste Wereldoorlog. Bijna 2000 werden er onderscheiden voor hun moed.

© British Library

Protesten hebben eerder gewerkt

In 2006 protesteerden Gurkha-veteranen ook al. Destijds gaf de Britse regering hun het recht zich in Groot-Brittannië te vestigen. En een jaar later kregen Gurkha’s die na 1997 waren afgezwaaid dezelfde beloning als hun Britse collega’s.

Nu strijden ze voor hun kameraden die onder de oude pensioenregeling vallen en met moeite kunnen rondkomen.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg