Eichmann wilde alle Joden uitgeroeid hebben

Uit niet eerder ontdekte bandopnamen van nazikopstuk Eichmann blijkt dat hij het jammer vond dat hij niet alle Joden in Europa de dood in had gestuurd.

Tijdens de rechtszaak in Israël beweerde Eichmann dat hij niet meer deed dan bevelen opvolgen.

Toen Adolf Eichmann, ‘transportadministrateur’ van nazi-Duitsland, in 1961 werd aangeklaagd, zei hij dat hij alleen maar bevelen uitvoerde toen hij in de oorlog miljoenen Joden naar de vernietigingskampen stuurde.

Maar uit geheime opnamen uit de jaren 1950 blijkt dat hij het juist betreurde dat hij de Joden in Europa niet heeft uitgeroeid. ‘We hadden meer kunnen doen’, zei hij tegen een journalist die zelf bij de Duitse Waffen-SS had gediend.

Eichmann, die zich ten tijde van het interview schuilhield in Argentinië, schepte in het gesprek op dat hij niet alleen bevelen kreeg, maar zelf ook rechtstreeks betrokken was bij de planning. Het Duitse weekblad Der Spiegel trof de bandopnamen aan tussen 4500 Eichmann-documenten, die pas onlangs zijn vrijgegeven door de Duitse inlichtingendienst.

Eichmann werd in 1960 door Israëlische agenten opgepakt en naar Israël gebracht. Hier werd hij ter dood veroordeeld voor onder andere misdaden tegen de menselijkheid. In 1962 werd hij in de hoofdstad Jeruzalem opgehangen.