Eerste zelfmoordactie van kamikazepiloten

In oktober 1944 werden ruim 40 Amerikaanse schepen getroffen door Japanse vliegtuigen met springstof. Het begin van de kamikazeaanvallen.

De eerste Japanse kamikazeaanval was een schok voor de bemanning aan boord van de getroffen schepen.

Op 25 oktober 1944 lag er een grote Amerikaanse vloot ten oosten van de Filipijnen, toen aan de horizon Japanse Zero-jachtvliegtuigen opdoemden. De vliegtuigen waren met bommen en springstof beladen, en tot afgrijzen van de Amerikanen stuurden de piloten de toestellen recht op de schepen af. Het luchtafweergeschut haalde diverse vliegtuigen neer, maar een aantal wist de schepen te raken.

Kamikaze betekent ‘goddelijke wind’ en was de aanduiding voor de storm die Japan in de 13e eeuw redde van een Mongoolse invasie. Nu werd het woord gebruikt voor de zelfmoordmissies waar de Japanse piloten voor het eerst op uit werden gestuurd. In golven overvielen kamikazepiloten de schepen van de Amerikanen bij de Filipijnen.

In totaal werden er 46 vaartuigen tot zinken gebracht of beschadigd. Bill Simmons was getuige van de aanvallen en beschreef later hoe diep de sporen waren die ze nalieten. ‘We dachten dat de overwinning nabij was, maar de kamikazeaanvallen joegen ons de stuipen op het lijf. Van het ene op het andere moment waren we niet meer die machtige vloot die we dachten te zijn,’ aldus Simmons.