Vladimir Lenin, de eerste leider van de Sovjet-Unie, zette zich in voor een wereldrevolutie.

Duitse keizer hielp Lenin in het zadel

Vladimir Lenin werd onthaald als de held die Rusland eigenhandig gered had. Maar zonder de financiële steun van de Duitse keizer was de revolutie van 1917 niet mogelijk geweest, zo blijkt uit historische documenten.

Lenin en Wilhelm II - aartsvijanden met een gemeenschappelijk belang

De socialist Lenin trok al tientallen jaren van leer tegen de Russische tsaar, maar er kwam pas schot in zijn revolutie toen hij tijdens de Eerste Wereldoorlog hulp kreeg uit onverwachte hoek: de Duitse keizer Wilhelm II. De keizer wilde af van de oorlog op twee fronten: Duitsland vocht tegen Rusland in het oosten en Frankrijk en Groot-Brittannië in het westen.

Daarnaast wilde hij grote delen van Rusland inlijven in een toekomstig Groot-Duitsland. De Duitse keizer besefte dat hij door Lenin in het zadel te helpen twee vliegen in één klap kon slaan. Lenin wilde namelijk, in tegenstelling tot andere vijanden van de tsaar, Rusland terugtrekken uit de Eerste Wereldoorlog.

Opzet van Lenin en de keizer slaagt

Vanaf 1915 betaalde de Duitse regering dan ook miljoenen via een tussenpersoon aan de Russische bolsjewieken. Met het geld werden propaganda en wapens bekostigd. Door het volk te bewapenen, zou er zo veel onrust ontstaan in het land dat het onbestuurbaar zou worden. En het plan slaagde: slechts twee jaar na de eerste betaling van de Duitse keizer was de tsaar afgezet en kon Lenin Rusland uit de oorlog terugtrekken.

Lees het hele artikel uit Historia 3/2014 over de door Duitsland gefinancierde Russische Revolutie.


Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...