Silentworld Foundation/Fugro
Montevideo Maru

Duikers vinden Japans rampschip op de bodem van Stille Oceaan

In 1942 verdronken meer dan 1000 Australische krijgsgevangenen toen hun transportschip zonk door een fout van een Amerikaanse onderzeeër. Dankzij internationale inspanningen is het schip eindelijk gevonden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zonk het Japanse vrachtschip SS Montevideo Maru bij het Filipijnse eiland Luzon door toedoen van een Amerikaanse onderzeeër. Maar het schip was niet beladen met munitie of Japanse soldaten, zoals de Amerikanen dachten.

Aan boord zaten 1000 Australische soldaten en burgers, gevangengenomen door Japan. Het zinken van de SS Montevideo Maru werd de grootste maritieme ramp in de Australische geschiedenis.

Nu is het scheepswrak en de laatste rustplaats van de duizend krijgsgevangenen eindelijk gevonden.

De Silentworld Foundation heeft de vondst gedaan, met hulp van Australische en Japanse experts die precies konden vertellen waar het schip was gezonken.

Montevideo Maru

Met sonarscans kon een 3D-beeld van het schip op de zeebodem worden gemaakt.

© Silentworld Foundation/Fugro

Een van de meest geavanceerde onderwatervaartuigen ter wereld werd naar de zeebodem gestuurd, en die kon met sonartechnologie het gezonken schip in slechts 12 dagen lokaliseren. Door de sonarbeelden te vergelijken met de oorspronkelijke bouwtekeningen, kon het schip worden geïdentificeerd als de SS Montevideo Maru.

‘Met deze vondst hopen we de zaak te kunnen afsluiten voor de talloze families die zijn verwoest door deze vreselijke tragedie,’ vertelt John Mullen, directeur van de Silentworld Foundation.

Wrak wordt met rust gelaten

Het is al besloten dat er geen pogingen worden ondernomen om het wrak te bergen. Het wrak ligt op 4000 meter diepte – dieper dan bijvoorbeeld het wrak van de RMS Titanic.

Niet alleen zou het bergen nogal een moeilijke operatie worden, maar ook zijn er andere factoren in het spel, legt Mullen uit:

‘We hebben het hier over de rustplaats van meer dan duizend mensen.’

Montevideo Maru

‘Het was een emotioneel moment toen we voor het eerst beelden van het schip zagen, want in 80 jaar had niemand het gezien’ vertelt de expeditieleider.

© Australian War Memorial