Duikboot lost raadsel Pearl Harbor op

Historici denken een Japanse miniduikboot te hebben gevonden die in 1941 deelnam aan de aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor.

De duikboot ligt in drie stukken op de zeebodem. De foto’s zijn afkomstig van een video-opname.

Het waren in 1941 niet alleen Japanse vliegtuigen die delen van de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawaï tot zinken brachten. Een Amerikaanse onderzoeker denkt dat hij de resten van een Japanse miniduikboot heeft gevonden, die minstens één Amerikaans oorlogsschip torpedeerde. Volgens experts kan de vondst een 70 jaar oud mysterie ontrafelen.

De 24 meter lange duikboot is vijf kilometer van Pearl Harbor gevonden. Historici wisten al dat bij de aanval vijf Japanse miniduikboten betrokken waren. Vier ervan zijn vernietigd voor ze hun
torpedo’s konden afvuren, maar het lot van de vijfde was onbekend. Toen historicus Parks Stephenson foto’s van een duikboot op de zeebodem onder ogen kreeg, wist hij zeker dat de mysterieuze
vijfde boot was gevonden.

Slagschip USS Oklahoma werd geraakt door Japanse torpedo’s en zonk bij Pearl Harbor.

‘Zodra ik de boeg zag met de kenmerkende netsnijders, wist ik dat het om de vijfde duikboot ging’, aldus Parks Stephenson.

Historici denken nu bewijzen in handen te hebben dat de duikboot het slagschip USS Oklahoma tot zinken bracht door zijn beide 400 kilo zware torpedo’s af te vuren.