Bundesarchiv, Bild 183-S72707 / CC-BY-SA 3.0
Himmler nazi document

Document dat Himmler fataal werd duikt op

Een Brits museum kreeg het document dat leidde tot de gevangenneming van SS-leider Heinrich Himmler onverwachts in de schoot geworpen.

Het vervalste legitimatiebewijs dat een van de grootste oorlogsmisdadigers van nazi-Duitsland, Heinrich Himmler, de das omdeed, is onverwachts opgedoken, 75 jaar na de dood van de SS-leider.

Op 22 mei 1945 controleerden Britse troepen in het Noord-Duitse Bremervörde de papieren van drie Duitse soldaten.

Een van de Duitsers, een oudere sergeant met een ooglapje, overhandigde de Britten zijn ID-bewijs.

Volgens het document heette hij Heinrich Hizinger.

Op het valse ID-document, het zogeheten Entlassungsshein, had Himmler als naam Heinrich Hizinger en als rang Feldwebel – sergeant. Het opgedoken document maakt een einde aan de jarenlange discussie over de vraag of de Britse soldaat die destijds het rapport over de gevangenneming van Himmler opstelde, de valse naam verkeerd heeft gespeld. Verschillende historici dachten dat de naam Hitzinger met een ‘t’ had moeten worden gespeld. Maar naar nu blijkt heeft de Britse soldaat de naam correct opgeschreven.

© Military Intelligence Museum

Himmler bekende

Maar toen de Britten het stempel op het papier zagen dat de eenheid van de sergeant aangaf, werden de drie mannen meteen gearresteerd. Dat stempel was namelijk al eerder gebruikt door SS’ers die wilden vluchten.

Tijdens een verhoor de volgende dag zette de Duitse sergeant zijn ooglapje af en maakte hij bekend dat hij Heinrich Himmler was: de leider van de SS en een van de architecten van de Holocaust.

Een paar uur later pleegde hij zelfmoord door in een cyanidecapsule te bijten.

Britse officier drukte document achterover

75 jaar lang was Himmlers vervalste document spoorloos. Maar onlangs werd het tot ieders verrassing gedoneerd aan het Britse Military Intelligence Museum door een achternicht van luitenant-kolonel Sidney Noakes.

Noakes werkte in de oorlog voor de Britse inlichtingendienst en overleed in 1993.

De identiteit van officieren die oorlogsmisdadigers verhoorden werd nooit bekendgemaakt, maar vermoedelijk was Noakes betrokken bij het verhoor van Himmler. Hij zou het document mee naar huis hebben genomen en hebben opgeborgen.

Volgens het museum wil de ironie van het lot dat er een grote kans was dat Himmler had weten te ontkomen als de Duitse vervalsers een ander stempel hadden gebruikt.