Dochter van nazi had omstreden baan

Uit nieuwe informatie blijkt dat Gudrun Burwitz, de dochter van SS-leider Heinrich Himmler, een aantal jaar werkte voor de Duitse inlichtingendienst. Daar is opschudding over ontstaan in Duitsland.

Gudrun met haar vader Heinrich Himmler, een van de architecten van de Holocaust.

De Duitse inlichtingendienst BND (Bundesnachrichtendienst) heeft bevestigd dat de dochter van SS-leider Heinrich Himmler, Gudrun Burwitz, begin jaren 1960 voor de organisatie werkte. Normaal doet de BND geen uitspraken over medewerkers, en de informatie kwam pas naar buiten toen de krant Bild-Zeitung zich met de zaak ging bemoeien.

Nieuws veroorzaakt opschudding

Het nieuws dat Burwitz van 1961 tot 1963 als secretaresse bij de inlichtingendienst werkte, heeft veel stof doen opwaaien in Duitsland. Ze heeft namelijk nooit afstand genomen van het nazisme en de daden van haar vader. Integendeel: ze was eregast op bijeenkomsten van SS-veteranen en bood voormalige nazi’s die van oorlogsmisdaden beschuldigd werden juridische en financiële steun.

Gudrun Burwitz’ voormalige baas was Reinhard Gehlen, inlichtingenofficier onder het naziregime. In de Tweede Wereldoorlog was hij verantwoordelijk voor het bespioneren van het Rode Leger. Na 1945 wilden de Amerikanen gebruikmaken van de expertise van Gehlen. Daarom werd hij niet vervolgd, maar geïnstalleerd als hoofd van de nieuwe West-Duitse inlichtingendienst. Gehlen leidde de BND tot 1968.

Hielden nazi’s elkaar de hand boven het hoofd?

Later heeft de BND veel kritiek gekregen voor het in dienst nemen en beschermen van nazi’s. Volgens het hoofd van de historische afdeling van de BND, Bodo Hechelhammer, is de dienst druk bezig haar eigen geschiedenis kritisch na te lopen.

Gudrun Burwitz – geboren Himmler – overleed in mei van dit jaar. Ze werd 88 jaar.