LWL/Nils Wolpert
Stalag 326, nazi, kamp

Dierbaar bezit dode krijgsgevangenen opgegraven

Archeologen vonden meer dan 1000 voorwerpen uit een krijgsgevangenenkamp waar zo’n 65.000 Russische soldaten omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

In een van de beruchtste Duitse krijgsgevangenenkampen, Stalag 326 in Noordrijn-Westfalen, hebben archeologen herinneringen gevonden aan het leven in het 400.000 m2 grote kamp. Meer dan 1000 voorwerpen zijn er opgegraven, waaronder veel bezittingen van de gevangenen.

Volgens archeoloog Sven Spiong van het Landschaftsverband Westfalen-Lippe zijn er tinnen voedselblikken bij waarin de gevangenen woorden en tekeningen gekrast hebben.

Gevangene tekende zijn huis

Zo bevat één voorwerp een schets van een boerderijtje in de bergen.

‘Vermoedelijk gaat het om het huis van een gevangene. We weten niet wie hij was, maar dit soort vondsten vertellen ons veel over het leven van deze gevangene,’ schrijft Spiong in een persbericht.

Onder de gevonden voorwerpen zijn verder stukken van riemen, flessen, bestek en één helm van het Rode Leger.

De gevangenen bezaten niets anders dan de kleren die ze droegen en de weinige dingen die ze konden dragen tijdens de lange mars naar het kamp. Dus voor hen was zelfs een onbeduidend voorwerp een dierbaar bezit.

Krijgsgevangenen sterven bij bosjes

De opgraving vond plaats omdat een deel van het gebied bebouwd gaat worden. Tot nu toe hebben de archeologen 600 m2 van het kamp uitgekamd. Stalag 326 werd aangelegd na de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in 1941.

Het was een doorvoerkamp voor de talloze krijgsgevangenen die de Duitsers aan het Oostfront maakten. De mannen werden onder meer tewerkgesteld in het Ruhrgebied.

Volgens de onderzoekers kwamen er in Stalag 326 zo’n 65.000 krijgsgevangenen om door honger en uitputting. Het is de bedoeling om een deel van de gevonden voorwerpen tentoon te stellen.

In de galerij hieronder zie je foto’s van de opgegraven bezittingen.

Een gevangene kraste een huis in de bodem van een etensblik. Mogelijk was het zijn eigen huis.

LWL/Nils Wolpert

Er is ook veel bestek gevonden, waar de gevangenen mee aten. Dat was hun persoonlijke bezit.

LWL/Nils Wolpert

In dit deksel van een blik is een bloem gekrast, samen met de jaartallen 1912 en 1943 – vermoedelijk het geboortejaar van de eigenaar en het jaar waarin hij de tekening maakte.

LWL/Nils Wolpert

Uit een aantal Belgische uniformknopen blijkt dat er niet alleen Russen in het kamp zaten.

LWL/Nils Wolpert

Op veel blikken waren teksten in Cyrillisch schrift gekrast – mogelijk een laatste bericht aan de nabestaanden van de gevangenen, dat ze echter nooit ontvingen.

LWL/Nils Wolpert

Toen Amerikaanse troepen in april 1945 Stalag 326 bevrijdden, troffen ze 8500 nog levende Russen aan. In tegenstelling tot 65.000 van hun kameraden hadden zij de oorlog overleefd.

Keystone/getty images