Der Spiegel: Stalins zoon gaf zich over

Stalins zoon Jakov werd in juli 1941 opgepakt. Hij stierf twee jaar later in kamp Sachsenhausen.
Werd de zoon van Stalin, Jakov Dzjoegasjvili, in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers opgepakt, of gaf hij zich vrijwillig over? Op die vraag hadden we lang geen antwoord. Maar nu denkt het Duitse blad Der Spiegel in het archief van het Russische ministerie van Defensie sterke aanwijzingen gevonden te hebben voor het laatste.
Na de nazi-aanval op de Sovjet-Unie in juni 1941 werd Jakov naar het front gestuurd. Hij was luitenant, en volgens zijn superieur was zijn gedrag ‘onberispelijk en onbevreesd’. Maar de Sovjettroepen waren slecht voorbereid, en Jakovs regiment moest met zware verliezen afdruipen. Op 21 juli kwam een Sovjetpatrouille de soldaat Popuride tegen, die samen met Jakov weg was gevlucht. Volgens Russische documenten verklaarde hij dat ze burgerkleding hadden aangetrokken: "Kameraad Dzjoegasjvili vroeg Popuride hierna om verder te gaan, zelf wilde hij even uitrusten."
Kort daarna werd Jakov door de Duitsers opgepakt. De toedracht is onbekend, maar in de verhoorverslagen staat dat hij woedend was over de incompetentie van de Sovjetofficieren. Het is dus goed mogelijk dat Jakov zich uit teleurstelling overgaf.