Shutterstock

Wie verraadde Anne Frank?

Na ruim twee jaar werden Anne Frank en haar zeven medeonderduikers door de Duitsers ontdekt. Waren ze verraden of was het een ongelukkig toeval?

Op 4 augustus 1944 bestormde de Grüne Polizei het Amsterdamse achterhuis van het bedrijf Opekta, waar de joodse Anne Frank en zes anderen al twee jaar ondergedoken zaten.

Anne stierf een jaar later, op 15-jarige leeftijd, in het kamp, maar haar dagboek zou haar na de oorlog wereldberoemd maken.

Sinds die noodlottige dag in augustus 1944 debatteren historici over de vraag wie het onderduikadres heeft verraden.

Anne Frank stierf op haar 15e aan tyfus in kamp Bergen-Belsen.

© Imageselect

Er zijn ruim 30 verdachten geweest

Er zijn in de loop der jaren meer dan 30 mensen aangewezen, maar tot op heden is er voor geen een van de verdachten nog doorslaggevend bewijs geleverd.

Twee van de hoofdverdachten zijn Willem van Maaren, hoofd van het magazijn van Opekta, en Lena Hartog-van Bladeren, die het bedrijfspand schoonmaakte.

Onderzoek en interviews hebben er echter niet toe geleid dat hun betrokkenheid kon worden bewezen. Sommige historici hebben geopperd dat Anne Frank niet is verraden, maar per toeval is ontdekt.

Volgens onderzoek van de Anne Frank Stichting uit 2016 was de politie mogelijk illegale arbeid en bonnenfraude op het spoor en ontdekte ze in dat kader de schuilplaats van de acht onderduikers bij toeval.

Of de verrader ooit wordt ontmaskerd, is twijfelachtig. Er zijn geen documenten meer van de arrestatie en de meeste getuigen zijn inmiddels overleden.