Vluchttunnel uit Litouws vernietigingsoord gevonden

In de Tweede Wereldoorlog groeven joden een tunnel met behulp van lepels en hun blote handen. Archeologen hebben deze vluchtweg nu ontdekt.

80 gevangenen groeven een tunnel in de kuil die de nazi's gebruikten voor de vernietiging van duizenden joden.

© Juliux, Wikimedia

Een internationaal onderzoeksteam heeft een vluchttunnel ontdekt die in 1943 door joodse gevangenen is gegraven. Dat vertelde de Israel Antiquities Authority vorige week op een persconferentie.

Archeologen van onder andere de University of Hartford vonden de 30,5 meter lange tunnel toen ze de grond onderzochten met radar en radiostraling.

Gevangenen ontvluchtten bloedbad van Paneriai

De gevangenen groeven de tunnel om te ontsnappen uit het vernietigingsoord in het Litouwse Paneriai, niet ver van de plaats Vilnius.

Van juli 1941 tot augustus 1944 werden hier 100.000 mensen door Duitse SS’ers en Litouwse collaborateurs doodgeschoten en in massagraven gegooid, waarna de lichamen werden verbrand.

80 joodse gevangenen zagen het gruwelijke vernietigingsproces van dichtbij toen de nazi’s hen in 1943 dwongen de lijken van hun medegevangenen in een grote kuil te gooien, ze te verbranden en de as te begraven.

Vluchtplan was de enige uitweg

De 80 gevangenen wist dat ze zelf aan de beurt zouden zijn zodra hun werk gedaan was. Daarom bedachten ze een vluchtplan: met lepels en hun blote handen groef de groep in 76 dagen een tunnel vanuit een van de kuilen. Op 15 april 1944 waren ze zover dat ze het bos in konden vluchten.

Maar de bewakers hoorden geluiden in het gat en wisten de meesten tegen te houden. 12 gevangenen slaagden er echter in om te vluchten, van wie er 11 de oorlog overleefden.

‘Dit is een fantastisch verhaal over de manier waarop mensen de ergst denkbare situaties kunnen meemaken en toch hoop houden om te ontkomen,’ zegt Richard Freund, archeoloog en teamleider aan de University of Hartford.

Poolse joden uit het getto in Vilnius werden een grote kuil in gedirigeerd via een hellingbaan, die je tussen de twee bomen door ziet.

© Wikimedia