Photo collection Anne Frank House, Amsterdam

‘Verrader van Anne Frank ontmaskerd door voormalige FBI-agent’

Na zes jaar onderzoek denkt een internationale groep van experts te weten wie Anne Frank verraden heeft. Maar er is veel kritiek.

Er zijn DNA-analyses, kunstmatige intelligentie en big data gebruikt om de vraag te beantwoorden wie de joodse Anne Frank verraadde en haar het leven kostte. Zes jaar lang trok een team van experts onder leiding van de voormalige FBI-agent Vince Pankoke alle bestaande sporen na, en in het boek The Betrayal of Anne Frank maken ze nu de naam bekend van degene die volgens hen de dader is.

In 1944 waren Anne Frank en haar gezin al twee jaar aan deportatie naar een concentratiekamp ontsnapt door onder te duiken in het achterhuis van haar vaders kantoor. Maar op 2 augustus werd hun schuilplaats verraden.

Pankokes team trok alle beschikbare sporen na, waaronder een anoniem briefje dat Annes vader, Otto Frank, vlak na de oorlog ontving. Het spoor leidde naar Arnold van den Bergh, notaris bij een kantoor dat gestolen joodse kunstwerken verkocht aan het nazikopstuk Hermann Göring.

De moderne opsporingsmethoden hebben met Van den Bergh niet een nieuwe naam uit de hoge hoed getoverd. De notaris, die volgens het boek de meest waarschijnlijke dader is, is door andere historici al veel vaker verdacht.

In 1963 werd de mogelijke betrokkenheid van Arnold van den Bergh onderzocht door een privédetective die door Otto Frank was ingehuurd. Die verklaarde hem echter onschuldig. Dat doen veel experts nog steeds. Volgens hen ontbreken er puzzelstukjes in het nieuwe boek.

© Stadsarchief Amsterdam

Onderzoek is omstreden

Het onderzoek van het coldcaseteam is omstreden. Volgens meerdere deskundigen is het bewijs flinterdun.

‘Je moet heel erg oppassen met iemand de geschiedenis insturen als verrader van Anne Frank als je daar geen 100 of 200 procent zekerheid over hebt,’ aldus directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting.