Carsten Koall/Getty Images
Begravelse Kaiser Wilhelm-Instituttet for Racehygiejne

Slachtoffers Mengele krijgen eindelijk rust

16.000 botfragmenten, afkomstig van de rassenexperimenten van de nazi’s, hebben eindelijk een fatsoenlijke begrafenis gekregen. Ze komen uit het Kaiser Wilhelm-instituut, waar onder anderen dokter Josef Mengele zijn gruwelijke proeven deed.

In 2014 werden in Berlijn de resten gevonden van zeker 54 slachtoffers van nazimisdaden. Nu zijn ze eindelijk begraven.

‘Het is onze plicht, ook al heeft het lang geduurd, om deze slachtoffers rust te brengen – al kennen we hun namen niet,’ zegt Günter Ziegler, voorzitter van de Freie Universität Berlin.

De botten werden tijdens een opgraving op het universiteitsterrein gevonden en behoren vermoedelijk toe aan slachtoffers van de racistische experimenten die op de campus werden uitgevoerd tot de val van nazi-Duitsland in 1945. In wat toen het Kaiser Wilhelm-instituut voor Rassenhygiëne heette, werden metingen en proeven uitgevoerd op minderheden – vaak met dodelijke afloop.

16.000 botfragmenten

Maar liefst 16.000 botfragmenten zijn er nu begraven. De universiteit koos er bewust voor om niet verder uit te zoeken van wie ze mogelijk zijn geweest, want men had het gevoel dat dit in de geest van het racistische gedachtegoed achter de experimenten zou zijn.

Het is waarschijnlijk dat de beruchte dr. Josef Mengele, die in het instituut werkte, met de experimenten te maken had.

Veel van de botten werden op het instituut voorzien van inscripties die hun herkomst aangaven. Daardoor weten we dat er meerdere afkomstig waren uit de Duitse koloniale bezittingen in Afrika.

Ongeveer 230 mensen waren uitgenodigd voor de begrafenisceremonie in Berlijn, onder wie vertegenwoordigers van joodse en Afrikaanse organisaties.

Tysklands koloni Cameroun

Nogle af de 16.000 knoglerester, der blev fundet, kan have tilhørt indfødte fra Tysklands tidligere kolonier i fx Cameroun.

© Public Domain, Das Bundesarchiv