Disney

Miniserie ‘A Small Light’ steekt een lichtje aan voor de mensheid

De tragische geschiedenis van de familie Frank en hun helper en beschermster Miep Gies wordt in de miniserie ‘A Small Light’ omgetoverd tot een prachtig verhaal over heldenmoed en naastenliefde.

‘Zelfs een gewone secretaresse, een huisvrouw of een tiener kan een klein lichtje aansteken in een donkere kamer.’

Het zijn de woorden van Miep Gies, de secretaresse van Otto Frank die de familie Frank hielp onderduiken toen de Duitsers vanuit Nederland joden begonnen te deporteren naar de vernietigingskampen.

De Engelstalige tv-serie A Small Light plaatst niet de wereldberoemde Anne Frank centraal, maar zoomt in op het gezinshoofd, haar vader Otto, en zijn trouwe secretaresse Miep Gies.

Miep was een goede vriendin van de familie Frank en hielp hen tussen 1942 en 1944 verborgen te blijven in het Achterhuis, een geheim deel van het bedrijfspand van Otto aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Bekijk hier de trailer van de serie:

Video

Toen een verrader de acht ondergedoken joden aangaf en de SS hen naar de concentratiekampen afvoerde, vond Miep Gies het later zo beroemde dagboek van Anne Frank en bewaarde ze het.

Miep Gies overleefde de oorlog en overleed pas in 2010, 100 jaar oud. Tijdens haar leven ontving ze talloze onderscheidingen voor haar daden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo was ze Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg ze de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ van de staat Israël, maar haar hele leven hield ze vol dat ze niets bijzonders was – laat staan een held.

‘Ik deed wat ieder ander fatsoenlijk mens zou hebben gedaan,’ bleef ze tot het einde zeggen.

Ondanks het tragische lot van de familie Frank is de miniserie geen verhaal van verdriet en wanhoop, maar van moed, idealisme en compromisloze naastenliefde.

De serie bestaat uit acht afleveringen en is te zien op Disney Plus.