NurPhoto/Getty Images

Laatste bevrijder kamp Auschwitz overleden

De getuige van de Holocaust was geschokt door de uitgemergelde gevangenen, maar later in zijn leven zag hij nog veel meer gruwelijks.

De laatste overlevende Russische soldaat van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz is overleden. David Dushman was een van de eersten die op 27 januari 1945 het beruchtste concentratiekamp van nazi-Duitsland bereikten. Vorig jaar werd Dushman geïnterviewd door persbureau Reuters:

‘Toen we aankwamen, zagen we het hek en deze arme mensen. We braken met onze tanks door de omheining en deelden voedsel uit aan de gevangenen.’

Dushman, zelf van joodse afkomst, zag het resultaat van de wreedheden van de nazi’s:

‘Ze stonden daar, allemaal in gevangenenpakken – het was echt afschuwelijk.’

Net als de overlevende gevangenen van Auschwitz, ontnapte Dushman zelf ook levend aan de gruwelen van de oorlog. Van de 12.000 soldaten die zijn divisie oorspronkelijk telde, waren er aan het eind van de oorlog nog maar 69 in leven.

Joodse kinderen achter het prikkeldraad van Auschwitz.

© Alexander Voronzow and others in his group

Rus maakte Olympische terreur mee

Dushman werd schermer en later coach van het nationale damesteam van de Sovjet-Unie. Hij was bij de Olympische Spelen van 1972 in München en was getuige van de terroristische aanslag op de Israëlische sporters.

‘We hoorden geweerschoten en helikopters boven ons. We logeerden recht tegenover het Israëlische team. Wij en alle andere sporters waren geschokt,’ zei Dushman later.

Dushman kwam in de jaren 1990 naar het Westen en overleed in zijn slaap in een joods ziekenhuis in München. Hij werd 98 jaar.