Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Een joodse agent leidt joden naar het getto van het Poolse Lodz.

Oorlog - De Holocaust

Holocaust nog erger dan gedacht

De nazi’s vestigden zes keer zo veel kampen en getto’s als tot op heden werd aangenomen. Dat concluderen onderzoekers na 13 jaar telwerk.

De holocaust was groter en kostte veel meer mensen het leven dan we dachten. Dat zeggen onderzoekers van het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum.

Na 13 jaar de vervolging van joden en anderen in kaart te hebben gebracht, concluderen zij dat de nazi’s tussen 1933 en 1945 in totaal wel 42.500 kampen en getto’s hadden. De holocaustonderzoekers zijn geschokt omdat ze er ‘slechts’ 7000 verwachtten.

‘We wisten wel hoe erg het leven in de kampen was, maar deze aantallen zijn niet te bevatten’, aldus directeur Hartmut Berghof.

Het gaat om 30.000 werkkampen, 1150 joodse getto’s, 980 concentratie­kampen, 1000 kampen voor krijgsgevangenen, 500 bordelen met seksslaven en duizenden andere kampen, waar ouderen werden gedood of vrouwen geaborteerd.

Veel Duitsers zeiden na de Tweede Wereldoorlog dat ze niet wisten van de misdaden van de nazi’s, maar het grote aantal kampen en getto’s maakt het onwaarschijnlijk dat de vervolging ongemerkt aan de burgerbevolking voorbij is gegaan.

Het was altijd moeilijk een volledig beeld te krijgen van de holocaust. Veel kampen en getto’s waren namelijk alleen regionaal bekend. Daarom gebruikten de onderzoekers 400 bronnen om de kampen te lokaliseren. Ze schatten dat 15 tot 20 miljoen mensen werden gedood of opgesloten.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg