United States Holocaust Memorial Museum
Concentratiekamp

Hoeveel Roma hebben de nazi’s vermoord?

Joden waren niet de enigen die de nazi’s tijdens de holocaust probeerden uit te roeien. Ook veel Europese Roma eindigden in concentratiekampen, waar ze systematisch werden vermoord.

De Roma zijn een inferieur volk en ‘vijanden van de op ras gebaseerde staat’. Zo werd het Romavolk omschreven in een decreet dat de nazi’s in november 1935 toevoegden aan de racistische Neurenberger wetten. Hierdoor kwamen de Roma in dezelfde categorie als de joden – en werden ze veroordeeld tot uitroeiing tijdens de Holocaust.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werden de meeste Roma in Duitsland naar Polen gedeporteerd om slavenarbeid te verrichten. Wie niet werd gedood, eindigde in concentratiekampen als Bełżec, Sobibór en Treblinka.

De nazi’s vermoordden iedereen die anders was

De joden en Roma waren niet de enige slachtoffers van de Holocaust. De nazi’s vermoordden systematisch alle groepen die niet pasten in hun beeld van een raciaal zuiver Derde Rijk.

Homoseksuelen in concentratiekampen
© USHMM

Homoseksuelen

Aantal doden: 10.000-15.000

In Hitlers plan voor een machtig Duits superieur ras was geen plaats voor homoseksuelen, die in groten getale werden vervolgd, gemarteld en geëxecuteerd. In 1936 richtten de nazi’s het Nationaal Centrum voor de bestrijding van homoseksualiteit en abortus op, dat tot taak had homoseksuelen te identificeren en registreren.

Gehandicapt
© Vancouver Holocaust Education Centre

Gehandicapten en geesteszieken

Aantal doden: Ca. 250.000

Mensen met lichamelijke en geestelijke handicaps verzwakten het Arische ras, meenden de nazi’s. Daarom werd in 1933 een wet aangenomen die gedwongen sterilisatie van mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap toestond. Tijdens de oorlog implementeerden de nazi’s een reeks eugeneticaprogramma's, waarbij ongeveer een kwart miljoen gehandicapten en zieken werden gedood.

Armband
© Coreyjo

Jehova’s getuigen

Aantal doden: Minstens 1500

Jehova’s getuigen weigerden enig ander gezag dan God te erkennen. Ze zouden zich dus niet loyaal verklaren aan Hitler, zich niet aansluiten bij de nazipartij en niet ten strijde trekken voor het Derde Rijk. Duizenden jehova’s werden daarom naar concentratiekampen gestuurd, waar ze een speciale armband met een paarse driehoek droegen.

Anderen gingen naar ‘zigeunerkampen’, waar ze stierven door honger en ziekte, en tienduizenden werden er in Oost-Europa en op de Balkan door doodseskaders gedood.

Op bevel van Heinrich Himmler werden veel Roma in de bezette gebieden na december 1942 naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau gestuurd. Daar werden ze gebruikt voor medische experimenten en vergast.

De genocide werd vergeten

Het is onzeker hoeveel Roma er in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Maar naar schatting hebben de Duitsers en hun bondgenoten tot 500.000 van de 1,5 miljoen Roma in Europa vermoord.

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog werden de misdaden tegen de Roma grotendeels over het hoofd gezien en vergeten.

Concentratiekamp

Duizenden Roma eindigden in vernietigingskampen van de nazi’s, waaronder Bełźec.

© United States Holocaust Memorial Museum

De genocide had geen prominente plek bij de processen tegen de nazi’s, en de Roma werden niet vermeld op de monumenten voor de slachtoffers van de nazi’s.

De uitroeiing van de Roma door de nazi’s – door historica Eve Rosenhaft de ‘vergeten Holocaust’ genoemd – werd door West-Duitsland pas in 1979 formeel erkend.