RACHAEL CERROTTI/USC SHOAH FOUNDATION
Zoom-meeting, vriendinnen, Holocaust – Nieuws 10/2021

Gescheiden door de Holocaust, nu herenigd

In 1939 ontsnapten ze aan de nazi’s, maar verloren ze elkaar uit het oog. Nu zijn de vriendinnen herenigd.

Twee joodse vriendinnen zijn na 81 jaar herenigd. Ze spraken elkaar onlangs weer via het online platform Zoom, aldus de BBC.

Annemarie Wahrenberg en Betty Grebenschikoff hadden elkaar niet meer gezien sinds ze in 1939 als negenjarige schoolmeisjes in Berlijn afscheid namen. Hun ouders hadden besloten nazi-Duitsland te ontvluchten, maar de vriendinnen beloofden elkaar te blijven schrijven.

Betty’s familie kwam in de VS terecht, Annemarie ging naar Chili, waar ze een nieuwe naam kreeg: Ana María. De twee verloren elkaar uit het oog.

Zoom-meeting-teaser, vriendinnen, Holocaust – Nieuws 10/2021

Vanwege COVID-19 vond de hereniging plaats via Zoom.

© RACHAEL CERROTTI/USC SHOAH FOUNDATION

Vriendinnen proosten op het leven

Maar vorig jaar woonde Ana María een webinar bij, waar ze haar verhaal vertelde. Een van de deelnemers was Ita Gordon. Zij werkt bij de Shoah Foundation, die getuigenissen verzamelt van overlevenden van de genocide.

Ana María’s verhaal kwam Ita bekend voor. Ze herinnerde zich een getuigenis van een andere Holocaust-overlevende, die ook het contact met een vriendin had verloren.

Ita ging op onderzoek uit en vond Betty. Vervolgens organiseerde ze een ontmoeting via Zoom, waar Betty en Ana María elkaar weer zagen.

De twee dronken champagne en brachten een toost uit in het Hebreeuws: L’Chaim – ‘op het leven’.

Video: Bekijk het moment waarop de vriendinnen elkaar voor het eerst in 81 jaar weer zien

Video