Yad Vashem “The Auschwitz Album”
Joden op treinperron lead

Auschwitz: Van de trein naar de gaskamer

In 1944 is de vernietiging van de Europese joden door de nazi’s in volle gang. Als in 1944 een trein met Hongaarse joden aankomt in Auschwitz-Birkenau, legt een fotograaf de gruwelen vast.

Op 11 april 1945 bereikten Amerikaanse troepen het concentratiekamp Mittelbau-Dora in het zuiden van de Harz. De Duitsers hadden het kamp inmiddels grotendeels geëvacueerd en er waren nog maar een paar gevangenen – onder wie de 19-jarige Lilly Jacob uit Hongarije.

Een jaar eerder was ze met haar gezin gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Direct na aankomst werd Lilly van haar ouders en broertjes gescheiden. Ze hoopte nog steeds om ze terug te zien.

Lilly was later overgebracht naar Mittelbau-Dora, waar ze in een fabriek V2-raketten in elkaar moest zetten. Toen het kamp werd bevrijd, lag ze met tyfus in de ziekenboeg. In een la deed ze een verontrustende vondst: een fotoalbum.

Joden album

Lilly Jacob vond in kamp Mittelbau-Dora een achtergelaten fotoalbum.

© Yad Vashem “The Auschwitz Album”

Lilly zag meteen dat het album allemaal foto’s van Auschwitz bevatte. Het waren beelden van de aankomst van een transport Hongaarse joden in mei of juni 1944.

Het album documenteert het proces van de aankomst van de joden in het kamp tot de laatste momenten voor ze de gaskamer in gaan.

Wie de foto’s heeft genomen, is onbekend. Mogelijk was het Ernst Hofmann of Bernhard Walter, de twee SS’ers die ID-foto’s moesten nemen van alle gevangenen. We weten ook niet waarom de foto’s zijn gemaakt.

AANKOMST

Joden aankomst treinstation

Op de achtergrond zie je de schoorstenen van crematorium II en III. Hier werden de meeste joden meteen op de dag van aankomst verbrand.

© Yad Vashem “The Auschwitz Album”

Afgezet in voorportaal van de hel

Van 15 mei tot 9 juli 1944 werden er meer dan 434.000 Hongaarse joden naar concentratiekampen gedeporteerd. De meesten kwamen terecht in Auschwitz-Birkenau. De trein stopte bij een perron in het kamp, waarna de mensen uit de overvolle veewagens werden gedreven. Zo’n 80 procent werd kort na aankomst vergast.

HET KAMP

Joden kamp kaart

In de crematoria van Auschwitz-Birkenau (rood) konden 9000 lijken per dag worden verbrand.

© Mauro Piccardi/Imageselect

Auschwitz-Birkenau is doodsfabriek

Het hoofdkamp, Auschwitz I, opende in 1940. Hier zaten vooral politieke gevangenen. Auschwitz II (Auschwitz-Birkenau, 1942) was een vernietigingskamp met vier gaskamers en crematoria. Auschwitz III werd gebouwd door het Duitse chemiebedrijf IG Farben. Hier maakten de gevangenen rubber en synthetische benzine.

VERDELING

Joden treinstation foto

Links achteraan zie je de centrale wachttoren van Auschwitz-Birkenau. De gevangenen liepen erdoorheen om het kamp binnen te gaan.

© Yad Vashem “The Auschwitz Album”

Nieuwkomers worden verdeeld

Als de SS-bewakers iedereen uit de trein hadden gedreven, moesten de gevangenen hun bezittingen achterlaten op het losplatform. Dan werden ze verdeeld in twee groepen naar leeftijd en geslacht: mannen en oudere jongens in de ene rij, vrouwen en kinderen in de andere.

SELECTIE

Joden worden gecontroleerd door soldaat

De vrouw op deze foto, Geza Lajtos, overleefde haar verblijf in Auschwitz-Birkenau, maar kwam in maart 1945 om in een ander kamp.

© Yad Vashem “The Auschwitz Album”

Artsen spreken doodvonnissen uit

Daarna volgde de selectie. SS-artsen beoordeelden de nieuwkomers om te bepalen wie er geschikt waren om te werken. Sommige joden moesten opgeven hoe oud ze waren en of ze een ambacht hadden geleerd, maar de meesten werden alleen op uiterlijk beoordeeld.

DWANGARBEID

joden in pyjama slaven

In totaal zijn circa 1,1 miljoen joden naar Auschwitz gedeporteerd, 200.000 van hen moesten dwangarbeid doen, de rest werd meteen vermoord.

© Yad Vashem “The Auschwitz Album”

Gevangene is slechts een nummer

De joden die volgens de SS’ers sterk genoeg waren om te werken, gingen verder het kamp in. Ze werden kaalgeschoren en ontluisd en er werd een nummer op hun linkeronderarm getatoeëerd. Ten slotte moesten ze een gestreept gevangenispak aantrekken en kregen ze een plek in een barak toebedeeld.

EIGENDOMMEN

Joden in het kamp

De geconfisqueerde spullen werden verzameld en naar de Kanada-afdeling van Auschwitz-Birkenau gebracht voor sortering.

© Yad Vashem “The Auschwitz Album”

Koffers worden geplunderd

Een speciale groep gevangenen van het Sonderkommando doorzocht de koffers van de nieuwkomers en sorteerde hun spullen. Kleren, schoenen en sieraden werden op grote stapels gegooid, zodat alles van waarde elders in het Derde Rijk kon worden gebruikt. Als de sortering klaar was, waren de meeste oorspronkelijke eigenaren al dood.

VEROORDEELDEN

Joden in het kamp in de rij

De joden die volgens de artsen niet konden werken, gingen linea recta naar de gaskamers.

© Yad Vashem “The Auschwitz Album”

Rechtstreeks naar de gaskamers

De meeste joden, vooral vrouwen, kinderen, zieken, gehandicapten en ouderen, werden door de SS-artsen afgewezen en naar de gaskamers gestuurd. Eerst kwamen ze in een kleedkamer, waar ze zich moesten uitkleden – zogenaamd om te kunnen douchen. Dat ze vergast zouden worden, wisten ze niet.

WACHTEN

Joodse vrouwen en kinderen

De joden wisten niet wat hun te wachten stond als ze buiten bij de gaskamers zaten.

© Yad Vashem “The Auschwitz Album”

Groene wachtkamer van de dood

Medio 1944 stuitten de nazi’s in Auschwitz-Birkenau op een probleem: de gaskamers en crematoria hadden niet genoeg capaciteit om de vele Hongaarse joden te kunnen verwerken. Daarom moesten de veroordeelden wachten in een bosje bij de gaskamers.

LAATSTE MOMENTEN

Joodse vrouwen en kinderen in het bos

Vanaf 1944 werden kinderen onder de 14 direct afgewezen als werkkracht en naar de gaskamers gestuurd.

© Yad Vashem “The Auschwitz Album”

Wachten loopt ten einde

Als er weer plaats was in de ‘kleedkamer’, werden de wachtenden naar hun dood geleid. De Duitsers deporteerden circa 216.000 joodse kinderen jonger dan 18 naar Auschwitz-Birkenau. Het merendeel werd meteen vergast, de anderen werden aan gruwelijke experimenten onderworpen door Josef Mengele.

ONTDEKKING

Joodse jongens

Lilly zag haar broertjes op een van de foto’s. In 1980 schonk ze het Auschwitz-album aan de Israëlische autoriteiten.

© Yad Vashem “The Auschwitz Album”

Lilly Jacob vindt haar familie

In het Auschwitz-album zag Lilly Jacob een foto van haar broertjes Sril en Zelig in de menigte bij de treinwagons. Ze werden allebei vergast. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog zochten veel joodse overlevenden Lilly op, in de hoop een foto te vinden van een geliefde die tijdens de Holocaust was verdwenen.