Zeldzame oorlogsboot van D-day duikt op in meer

De extreme droogte heeft een zeldzame vondst blootgelegd in een opgedroogd Amerikaans meer.

Op de ochtend van 6 juni 1944 landen 125.000 geallieerde soldaten in landingsvaartuigen bij de stranden van Normandië.

Wie ooit beelden heeft gezien van de geallieerden die landden op D-day in 1944, heeft vast ook een zogeheten Higginsboot gezien.

Weinig vaartuigen uit de Tweede Wereldoorlog zijn zo herkenbaar als deze landingsboten, zogeheten LCVP‘s.

Monument voor de landing in Normandië bij Utah Beach, met een higginsboot op de achtergrond.

© Shutterstock

De landingsboten werden in een oplage van ruim 23.000 exemplaren geproduceerd, maar er zijn er nu nog maar 20 over – waarvan een groot deel in de loop der jaren grondig is verbouwd.

Daarom zijn historici nu in hun nopjes dat er nog een originele Higginsboot is gevonden in het Amerikaanse meer Lake Mead.

In de loop van de zomer van 2022 is door extreme hitte en gebrek aan neerslag het waterpeil in Lake Mead bij Las Vegas zo sterk gedaald dat er meerdere vondsten kwamen bloot te liggen – waaronder de Higginsboot.

Lake Mead in de VS in oktober 2021. Aan de kleur van de omliggende rotsen is duidelijk te zien hoeveel het waterpeil de afgelopen tijd is gedaald.

© Creative Commons

Eisenhower: Higgins won de oorlog voor ons

In de jaren 1930 werd Andrew Higgins bekend door het bouwen van snelle boten met platte bodems, die in de houthandel gebruikt werden om hout over ruig terrein te vervoeren. Maar de boten waren ook ideaal om gesmokkelde alcohol stiekem aan land te brengen.

En toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, zag Higgins in dat zijn bootontwerp ook perfect werkte om soldaten te laten landen.

Volgens generaal en de latere president Dwight D. Eisenhower speelde Higgins een beslissende rol in de overwinning van de geallieerden.

‘Als Higgins geen LCVP had gebouwd, hadden we nooit kunnen landen op open stranden,’ heeft hij later gezegd.

‘Andrew Higgins was de man die voor ons de oorlog won.’