D-day: het draaiboek

De overwinning op D-day moest in drie stappen behaald worden: 1) Bestook de vijand met bommen 2) Neem de stranden in 3) Breng zwaar materieel aan land. Lukte dit, dan zouden de geallieerden volgens de generaals een bruggenhoofd kunnen vestigen.

20 februari 2014

De eerste fase bestond uit een zwaar bombardement vanuit schepen en vliegtuigen, waarmee de Duitse stellingen verwoest moesten worden. In de kraters op het strand zouden de geallieerden dekking kunnen zoeken. Het bombardement had een wisselend succes op de verschillende stranden – en op Omaha Beach mislukte het volledig.

Meteen na het bombardement moest de infanterie, met de steun van tanks, aan land gaan, de stranden innemen en de Duitse stellingen bij de kust uitschakelen.'

Lees hier het hele verhaal over D-day

Terwijl de soldaten oprukten op het strand, moesten tanks, artillerie, vrachtwagens en een groot aantal troepen aan land gebracht worden, zodat er genoeg vuurkracht zou zijn om een kuststrook te veroveren, verder het land in te trekken en strategische plaatsen en knooppunten in te nemen.

Op sommige stranden leden de geallieerden zware verliezen, maar de doelstellingen werden grotendeels bereikt.

Bekijk ook ...