75e herdenking van D-day: Veteranen op hoge leeftijd ondernemen gevaarlijke missie

Bij de grote herdenking van D-day in Normandië doen twee onverschrokken veteranen hun oorspronkelijke missie nog eens over. 75 jaar na dato worden ze per parachute achter de stranden van Normandië gedropt.

Hoewel hij 74 jaar geen parachute om had gehad, was Harry Read vol vertrouwen tijdens zijn eerste testsprong vorig jaar.

75 jaar nadat de Britse soldaten Harry Read en Jock Hutton tijdens D-day boven Normandië werden gedropt, doen ze de parachute weer om om de historische gebeurtenis nog eens over te doen.

De sprong vindt plaats in het kader van de grote herdenking van D-day in Normandië, met onder andere ensceneringen van de landing, veel voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, lezingen en concerten.

Een van de grootste gebeurtenissen van het evenement is ongetwijfeld het naspelen van de indrukwekkende parachutedropping. Hier nemen 30 van de originele Douglas C-47 Skytrain-vliegtuigen aan deel, ook wel Dakota’s genoemd. Net als op D-day vliegen ze van Engeland naar Frankrijk, waar in totaal 300 geüniformeerde paratroepen boven Normandië zullen worden gedropt.

Paratroepen landen op D-day in dodelijke val

Anders dan toen ze soldaten waren, maken de 95-jarige Harry Read en de 94-jarige Jock Hutton deze keer echter een tandemsprong met professionals van het luchtlandingsregiment Red Devils.

‘Het is eigenlijk heel onverstandig. Oude mannen maken geen parachutesprongen,’ zegt Read. Op één testprong vorig jaar na is hij sinds D-day niet meer uit een vliegtuig gesprongen. Hij geeft toe dat hij het spannend vindt om de sprong te maken maar vertelt ook dat hij het in de eerste plaats doet ter ere van zijn vele gevallen kameraden.

Read was radio-operator op D-day en sprong uit het vliegtuig met een zware accu om zijn been gebonden. Die had vóór de landing los moeten komen, maar het mechanisme werkte niet, waardoor hij in een moeras viel met het equivalent van een gereedschapskist aan zijn been. De Duitsers hadden het gebied onder water laten lopen en zo een dodelijke val gezet voor paratroepen.

Tegen alle verwachting in wist Read uit het moeras te komen, maar 200 van zijn kameraden hadden minder geluk. Ze kwamen in het modderige water terecht en stierven zonder ook maar een kogel te hebben afgevuurd.

Harry Read in juni 1943. Hij is hier 19 jaar en net in dienst getreden.

Mogelijk laatste keer met veteranen

De tweede veteraan die de sprong zal maken, Jock Hutton, heeft wat meer training gehad. Bij de 70e herdenking van D-day in 2014 was hij namelijk de enige die een vergelijkbare sprong waagde.

Het grote herdenkingsevenement voor D-day in Normandië vindt om de vijf jaar plaats. Dit jaar wordt gezien als uniek, omdat het naar verwachting de laatste keer is dat veteranen van de cruciale invasie actief kunnen deelnemen aan de feestelijkheden.

Ter gelegenheid van 75 jaar D-day is er een speciale uitgave van Oorlogen & veldslagen verschenen over de grootste landing aller tijden. Hierkun je hem bestellen!