Florian Huber/WWF

Codeermachine uit Tweede Wereldoorlog gevonden

Intacte codeermachines uit nazi-Duitsland zijn zeldzaam, maar in de Oostzee stuitten duikers op een goed bewaarde Enigma.

Duikers van het Wereldnatuurfonds (WNF) waren op de zeebodem gezonken visnetten aan het opruimen, toen ze iets heel anders ontdekten: een verroeste typemachine.

Bij nader onderzoek bleek het een uiterst geheime codeermachine te zijn, waarmee Duitse oorlogsschepen in de Tweede Wereldoorlog orders ontvingen.

De zogeheten Enigma’s mochten beslist niet in geallieerde handen vallen en werden overboord gegooid als een schip of onderzeeër van de Duitsers verging.

De Enigma lag in de Geltinger Bucht, niet ver van de grens tussen Duitsland en Denemarken.

Op het toetsenbord van de Enigma zijn nog letters leesbaar.

© Florian Huber/WWF

Geheim was al ontraadseld

Hier werden in mei 1945, kort voor de Duitse capitulatie, meerdere codeermachines in zee gegooid.

De Duitse zeelui wisten niet dat de geallieerden de Duitse code allang hadden gekraakt en dat het dus weinig zin had om de Enigma geheim te houden.

De gevonden Enigma was een model M3, van het type dat Duitse oppervlakteschepen gebruikten. De machine ontving gecodeerde berichten en decodeerde die.

Goed bewaarde Enigma is zeldzaam

Hoewel de Duitsers voor en tijdens de oorlog 100.000 codeermachines maakten, is de vondst bijzonder.

De meeste Enigma’s zijn in de oorlog verwoest. Diverse musea in verschillende landen hebben er een, maar die zijn samengesteld uit delen van verwoeste machines.

Een verroeste, maar intacte Enigma is zeldzaam. Archeologen hopen dat bij de restauratie een serienummer tevoorschijn zal komen, zodat het bijbehorende schip kan worden geïdentificeerd.