Bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in de Noordzee

Een vliegtuigwrak dook op in de Noordzee bij de aanleg van een hoogspanningskabel tussen Noorwegen en Groot-Brittannië. Deskundigen denken dat het om een Britse bommenwerper van het type Short Stirling gaat.

Short Stirling is de eerste bommenwerper met vier motoren in de Britse luchtmacht.

© Wikimedia Commons

Ingenieurs van de Britse elektriciteitsmaatschappij National Grid kregen een schok toen ze onlangs de zeebodem bij Noorwegen onderzochten in verband met de aanleg van een onderzeese hoogspanningskabel.

Hier stuitten ze namelijk op het wrak van een vliegtuig – en zo te zien is het geen alledaags toestel.

Bommenwerper levert whisky en sigaretten aan Noors verzet

‘Vakmensen die we hebben geraadpleegd, denken dat het wrak een bommenwerper van het type Short Stirling is. Die speelde een belangrijke rol bij de Britse bevoorrading van het Noorse verzet aan het eind van de Tweede Wereldoorlog,’ aldus Thor Anders Nummedal, projectleider van North Sea Link, tegen Ritzau.

De bommenwerper, die eind jaren 1930 werd ontworpen door het bureau Short Brothers, bracht onder meer wapens, munitie, whisky en sigaretten naar de Noorse verzetsbeweging.

Meer bewijs is nodig

Gedurende de oorlog voerden de geallieerden zo’n 1300 van dit soort vluchten uit, vooral in 1944 en 1945. Maar niet alle piloten keerden veilig terug van de gevaarlijke vlucht boven de Noordzee.

Tijdens de missies verdwenen 30 geallieerde toestellen, waaronder 19 Short Stirlings, en het lot van zes vliegtuigen is nog steeds niet bekend.

Volgens Sue Raftree van het Britse ministerie van Defensie is er uitgebreider onderzoek nodig voordat met zekerheid kan worden vastgesteld dat het wrak een Short Stirling is. Vondsten van vliegtuigwrakken in zee zijn namelijk vrij zeldzaam.