Auto des doods hielp Hitlers officieren om zeep

Een van de 'geheime wapens' van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog was de supersnelle en notoir onhanteerbare sportwagen Tatra. Hij was zo instabiel dat er meer nazikopstukken bij auto-ongelukken omkwamen dan in de strijd.

De sportauto Tatra vloog makkelijk uit de bocht. Veel bestuurders belandden dan ook in de berm of botsten tegen een boom.

Sportwagen was nazidoder

Groot, bliksemsnel en onhanteerbaar.
Dat waren de belangrijkste kenmerken van de Tsjecho-Slowaakse sportwagen Tatra, waar een groot aantal nazikopstukken tijdens de Tweede Wereldoorlog geen genoeg van konden krijgen. De Tatra, met name model 77a en 87, was dan ook een echte nazidoder.

Hitler was dol op de Tatra

De nazi's maakten kennis met de Tatra toen ze in 1938 Tsjecho-Slowakije annexeerden, waar de auto gemaakt werd. Hitler en de andere hooggeplaatste nazi's waren onder de indruk van het grote, luxueuze voertuig, dat ze beschouwden als de auto van de toekomst.
De Tatra werd al snel een must have voor elke zichzelf respecterende naziofficier.

Auto was onbestuurbaar

Met een maximumsnelheid van meer dan 160 km/h en een goede grip op de weg was de sportwagen gemaakt voor de lange Duitse Autobahnen. De nazi's gaven graag plankgas, maar vergaten vaak het grote zwakke punt van de Tatra: hij was zeer moeilijk te besturen wanneer het hard ging.
Bestuurders verloren daardoor regelmatig de macht over het stuur in scherpe bochten, en raakten van de weg. Vaak botsten ze tegen een boom.

'Ons geheime wapen'

In de loop van de Tweede Wereldoorlog nam het aantal Tatra-slachtoffers zo sterk toe dat Hitler zijn officieren waarschuwde voor de levensgevaarlijke auto. Maar vergeefs.

'Meer hooggeplaatste naziofficieren vonden de dood achter het stuur van een Tatra 77a of 87 dan op het slagveld. Dat laat maar weer eens zien dat dat erbij willen horen ook zo z'n nadelen heeft,' zei de Britse schrijver Steve Cole in de krant The Telegraph.
De Tatra maakte zelfs zo veel slachtoffers dat de geallieerden de auto hun 'geheime wapen' in de strijd tegen Hitler gingen noemen.

VW was kopie van de oorlog des doods

Ondanks alle verkeersdoden waren de Duitsers zo dol op de Tatra dat autoproducent Ferdinand Porsche het model Tatra 97 grotendeels kopieerde toen Hitler hem opdroeg om een auto voor het Duitse volk te ontwerpen.
Het resultaat was de Volkswagen Kever. De gelijkenis met de Tsjecho-Slowaakse sportauto was zo groot dat Porsche in 1961 na een schikking een enorm bedrag aan Tatra moest betalen.