Hij kroop van de koepel naar de romp van het vliegtuig, die in brand stond. De schutter wilde zijn parachute omdoen, maar die was door granaatscherven kapotgescheurd.
Toen nog een granaat het vliegtuig raakte, verloor Magee het bewustzijn. Op 6700 meter hoogte begon het toestel te tollen – met Magee en 2 à 3 ton bommen aan boord. Door een gat in de romp viel hij uit het vliegtuig. De koude lucht bracht hem weer bij, en hij besefte tot zijn schrik dat hij zich in vrije val bevond.
‘Lieve God, laat me niet sterven,’ bad hij, waarna hij weer buiten bewustzijn raakte.
Glazen dak brak de val
Kort daarop klonk in Saint-Nazaire een enorme dreun toen het glazen dak van het treinstation versplinterde. Omstanders zagen een jonge soldaat aan de dakspanten hangen. Hij leefde nog.
Magee werd in allerijl naar een Duitse garnizoensarts gebracht, die hem verzorgde. Zijn rechterarm was bijna geamputeerd, hij had inwendige bloedingen, was getroffen door 28 granaatscherven en had meerdere botbreuken.
Dankzij de Duitse arts overleefde de Amerikaan, en de rest van de oorlog bracht hij door in gevangenschap. Alan Magee stierf pas in 2003, op 84-jarige leeftijd.