D-day, Normandië, Tweede Wereldoorlog

Alle wegen leidden naar Hitlers Berlijn

In juni 1943 was bekend dat de geallieerden een invasie van bezet Europa planden, maar de grote vraag was waar. In het tijdschrift Time deed een expert er een gooi naar.

In juni 1943 was bekend dat de geallieerden een invasie van bezet Europa planden, maar de grote vraag was waar. In het tijdschrift Time deed een expert er een gooi naar.

www.history.navy.mil

In de zomer van 1943 waren de meeste ingewijden ervan overtuigd dat de geallieerden snel zouden landen op het Europese vasteland om op te rukken naar Berlijn.

Het lag voor de hand dat de invasiemacht zou vertrekken vanuit Engeland. Alleen daar was ruimte voor de enorme hoeveelheden troepen en materieel die benodigd waren.

Maar waar de geallieerden precies zouden landen, was het best bewaarde geheim van de oorlog. Die vraag was van groot belang voor de Duitsers, maar ook anderen met een neus voor strategie deden er een gooi naar.

Een van hen was de gepensioneerde Amerikaanse kolonel Conrad Lanza, die bekendstond om zijn haarscherpe analyses.

In het vaktijdschrift The Field Artillery Journal zette hij in juni 1943 vier scenario’s voor de invasie op een rijtje en beschreef hij de voor- en nadelen.

Het blad Time wijdde er een artikel aan, geïllustreerd met een kaart.

Geen van de scenario’s van Lanza kwam uit.

Een paar maanden na het verschijnen van het artikel wezen de geallieerde generaals Normandië aan als doelwit. De stranden waren geschikt en vanwege de geringe afstand naar Engeland konden de troepen de hele weg luchtsteun krijgen.

De geallieerden slaagden erin de locatie geheim te houden.

De Duitsers waren dan ook zo verrast op D-day, 6 juni 1944, dat de invasie al uren aan de gang was voordat Hitler besefte wat er aan de hand was.