Afgeluisterd: Duitse soldaten moordden graag

70 jaar oude opnames van telefoongesprekken maken een einde aan de mythe dat gewone Duitse soldaten – anders dan SS’ers – op een nette manier vochten.

Niet alleen SS’ers, maar ook gewone soldaten waren schuldig aan oorlogsmisdaden.

Twee Duitse historici prikten de mythe over het Duitse leger en de luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog door. Tot nu toe werden alleen de SS’ers beticht van vele oorlogsmisdaden, maar nu blijkt dat de gewone soldaten niet voor hen onderdeden.

Historici Sönke Neitzel en Harald Welzer kregen toegang tot de door de Britten tussen 1940 en 1945 in het geheim afgeluisterde gesprekken van 13.000 gevangengenomen Duitse soldaten. Het blijkt dat veel gewone soldaten ervan genoten burgers te doden.

Zo vertelt een soldaat dat een officier het bevel gaf om in een Italiaans dorp 20 burgers te executeren: ‘We hadden er zo veel lol in dat we pas stopten toen we er 50 hadden doodgeschoten.’

De schrijvers van een nieuw boek kregen toegang tot 150.000 pagina’s Britse afluisterrapporten.

Een ander vertelt over een verzetsstrijdster die werd opgepakt: ‘We verkrachtten haar, gooiden haar naar buiten en schoten op haar. Terwijl ze op haar rug lag, gooiden we handgranaten naar haar toe. Steeds als er een granaat vlak bij haar neerkwam, gilde ze.’

Volgens deskundigen zijn de circa 150.000 bladzijden met transcripties een goudmijn, die de historici een zeldzaam inzicht geven in het leven van de Duitse soldaten aan het front – ook in dat deel waar ze nooit openlijk over spraken.