University of Delaware, Med tilladelse fra Dr. Mark Moline
Chuuk-lagunen mikronesien

76 jaar later: Verdwenen gevechtsvliegtuigen duiken op

In 1944 gaven de Amerikanen de Japanse marine klop bij Micronesia, maar een groot aantal Amerikaanse vliegtuigen raakte vermist. Nu heeft een particuliere organisatie er enkele gevonden.

Een particuliere organisatie heeft drie vermiste bommenwerpers gevonden, die hebben bijgedragen aan de grootste overwinning van de Amerikaanse marine op de Stille Oceaan in de Tweede Wereldoorlog.

Volgens de organisatie Project Recover, die samenwerkt met een aantal Amerikaanse universiteiten, gaat het om twee Dauntless-duikbommenwerpers en een Avenger-torpedobommenwerper.

Deze drie toestellen werden neergeschoten tijdens een grootscheepse Amerikaanse aanval op de Chuuk-lagune in het huidige Micronesia in februari 1944.

Tijdens de aanval op de Japanse marine in de Chuuk-lagune werden 50 Japanse marine- en vrachtschepen tot zinken gebracht. Deze foto, waarop enkele brandende schepen te zien zijn, werd genomen vanuit een Amerikaans gevechtsvliegtuig.

© US National Archives, Naval History and Heritage Command

Japan werd in de pan gehakt

De aanval duurde twee dagen. Amerikaanse vliegdekschepen stuurden de ene aanvalsgolf na de andere op de Japanse basis af. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, hadden de Amerikanen zo’n 50 Japanse marine- en vrachtschepen tot zinken gebracht en meer dan 250 vliegtuigen vernietigd.

Tijdens de aanval, die de codenaam Operatie Hailstone droeg, werden onder meer deze drie Amerikaanse vliegtuigen neergehaald.

Hoewel er veel wordt gedoken in de Chuuk-lagune, heeft niemand tot nu toe de vliegtuigen gespot. Ze werden gelokaliseerd met behulp van robotonderzeeërs op een diepte van tussen de 31 en 66 meter.

Nog tienduizenden vermisten

Volgens de historicus Colin Colbourn van Project Recover hadden de drie vliegtuigen samen zeven bemanningsleden.

De organisatie heeft de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte gesteld van de vondst om eventuele stoffelijke resten van de inzittenden te kunnen bergen en begraven.

Volgens Project Recover zijn ruim 72.000 Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog vochten nog vermist.