Shutterstock

100-jarige kampbewaker aangeklaagd voor 3518 moorden

De tijd dringt voor de openbaar aanklager. De oude nazi is mogelijk de laatste die verantwoording moet afleggen voor zijn vermeende misdaden.

Naarmate de jaren verstrijken, zijn steeds minder daders van de Holocaust nog in leven. En de weinigen die er nog zijn, zijn vaak te zwak om voor hun gruwelijke misdaden te worden berecht.

Het is dan ook bijzonder dat Duitsland nu een 100-jarige oud-bewaker van concentratiekamp Sachsenhausen voor het gerecht daagt. De bejaarde bewaker is mogelijk de laatste nazi die zich moet verantwoorden voor zijn vermeende misdaden.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de anonieme 100-jarige in staat is om terecht te staan, maar dat er gezien zijn leeftijd en gezondheidstoestand waarschijnlijk verkorte zittingsdagen zullen worden gehouden.

‘Neutrale zone. Er wordt zonder waarschuwing met scherp geschoten,’ waarschuwt een bord in kamp Sachenhausen.

© Shutterstock

100.000 doden in concentratiekamp

De verdachte diende van 1942 tot 1945 als lid van de NSDAP in concentratiekamp Sachsenhausen. Van de oprichting van het kamp in 1936 tot 1945 hebben hier ruim 200.000 mensen vastgezeten, van wie er circa 100.000 omkwamen.

De Duitse autoriteiten denken te kunnen bewijzen dat de verdachte heeft meegewerkt aan de moord op zeker 3518 gevangenen.

In totaal heeft het openbaar ministerie 17 bejaarde nazimisdadigers in het vizier, maar het is de vraag hoeveel van hen er worden berecht. Tegelijk met de rechtszaak tegen de oud-kampbewaker loopt alleen een zaak tegen de 96-jarige voormalige secretaresse van de commandant van concentratiekamp Stutthof.