Castro wilde klaar zijn voor een aanval van de VS en huurde SS’ers in om zijn soldaten te trainen.

SS-kopstukken trainden Castro’s soldaten

Uit een vrijgegeven document van een inlichtingendienst blijkt dat Fidel Castro SS’ers in de arm nam om zijn soldaten te trainen voor een oorlog met de VS.

De communistische dictator Fidel Castro van Cuba gebruikte in de jaren 1960 ex-SS’ers in de strijd tegen de VS. Dit komt naar voren uit een tot nu toe geheim document van de BND, de Duitse buitenlandse inlichtingendienst.

Fidel Castro zou in 1962 vier vroegere SS-officieren hebben verzocht zijn troepen te trainen. De Cubaanse soldaten moesten worden voorbereid op een gewapend conflict met de VS, die in oktober 1962 Cuba dreigden binnen te vallen.

SS'ers kregen goed betaald

Volgens de BND gingen twee van hen op het aanbod in en ontvingen ze een aanzienlijk honorarium voor hun bijzondere diensten.

Het onlangs openbaar gemaakte document vermeldt ook dat Castro via twee tussenpersonen, die nauwe banden hadden met de nazi’s, 4000 Belgische handwapens kocht. Hij zou minder afhankelijk van onbetrouwbare leveranciers uit de Sovjet-Unie hebben willen worden.

"Het Cubaanse leger vond het blijkbaar niet erg om met nazi’s in verband gebracht te worden, zolang het er maar beter van werd", zegt Bodo Hechelhammer van de BND.

Bekijk ook ...